Достойно отличие в онлайн конкурс „Пендара“ за ученичка от СУ „Св. Кл. Охридски”

0
647

Приключи онлайн-конкурсът за северняшка и добруджанска песен „Пендара”, който бе организиран от сдружение за фолклор „Цветница”, народният певец Петър Кирилов и Община Попово.

Симона Йорданова (XI „а“) за пореден път представи училището ни на достойно ниво и бе удостоена с почетното II-ро място, както и със специална награда – участие в предаването „От българско, по-българско“ (Телевизия „Скат“).

От 216 участника, Симона се класира за втория етап, като на нея се падна честта да изпълни две песни от репертоара на добруджанската певица Анастасия Костова* – „Тръгнала е Рада“ и „У Радини гости дошли“.

Самият конкурс стартира в началото на м. май и приключи в средата на юни, като протече в два етапа, последвани от оценяване. Професионално тричленно жури в състав: Даниел Спасов, Калинка Вълчева, Галина Дурмушлийска и етнолога и колекционер Иван Симеонов (докторант във ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий”), журира изпълненията и в двата кръга на конкурса „Пендара”.

 

*Анастасия Костова е българска народна певица, изпълнителка на народни песни от добруджанската фолклорна област. Родена е през 1935 година в Румъния. През 1940 година семейството ѝ се преселва в с. Безмер. От 1959 година Анастасия Костова е солист на Ансамбъла за народни песни на Българското национално радио. За израстването ѝ в певческата кариера помагат контактите с Иван Кавалджиев и Йовчо Караиванов. Костова работи съвместно с певици като Мита Стойчева, Гюрга Пинджурова и Радка Кушлева. Самостоятелно и с хора „Мистерията на българските гласове“ пее в най-големите концертни зали на Европа, Азия и Америка. Известно време работи и с хор „Ангелите“. (Информация – Wikipedia).