На 12 септември (четвъртък) от 17:30 ч. в Зали 1 и 2 на Художествена галерия – Добрич се открива изложба-графика на Стоян Цанев. Ще бъдат представени графични творби на автора от различни периоди на творчеството му от фондовете на ХГ – Добрич, ГХГ „Борис Георгиев“ – Варна, ХГ – Силистра и Галерията за графично изкуство – Варна.

 

СТОЯН ЦАНЕВ

1946 – 2019

Стоян Цанев е роден  на 28. 02. 1946 г. в гр.Бургас. Завършва графика в Художествената академия във Варшава при проф. Анджей Руджински през 1973 г. В зората на неговото творчество досегът му с различна социокултурна среда слага отпечатък върху усещането му за граница и компромис. Наред с използването на разнообразни графични техники, още тогава художникът се изявява и в полето на живописта и керамиката. Той не се съобразява с повелите на времето, а със законите на душевната си хармония и изискана артистичност. Творчеството му е забелязано веднага, открояващо се сред неговото поколение с перфектното владеене на графичните техники.

От 1973 г. участва в представителни изложби на Съюза на българските художници в Русия, САЩ, Канада, Япония, Мексико, Франция, Германия, Италия, скандинавските страни, Гърция, Куба, Малта, Чехия, Полша, Люксембург и др.

Творбите му са показвани в над 40 самостоятелни изложби във Виена, Париж, Осло, Торонто, Ню Делхи, Гьотеборг, Токио, Есен, Москва, София, Варна, Бургас и др.

През последните години от живота си художникът твори в село Лъка, Бургаско, в своето ателие – къща, с малка галерия към нея, а графиката е изместена от живописта и керамиката, като продължение на творческото му развитие.

Екип на Художествена галерия – Добрич

  1. ДОБРУДЖАНЦИ
  2. НДТ – НОВА ДОБРУДЖАНСКА ТРИБУНА – NDT NEWS
  3. ДОБРИЧ: ВЧЕРА-ДНЕС-УТРЕ
  4. ВИЖДАМ ТЕ КАТ – БЪЛГАРИЯ
  5. МУЗИКА ЗА ДУШАТА – ВАШИТЕ ЛЮБИМИ ПЕСНИ И МЕЛОДИИ
  6. БЪЛГАРИТЕ
  7. РИБОЛОВ
  8. ГЮВЕЧ
  9. БЪЛГАРИЯ-ТУРЦИЯ BULGARIA-TURCIA
  10. България – Китай 中国保加利
  11. ВСИЧКО НАКУП В PINTEREST
  12. ЯБЪЛКИТЕ НА РАЗДОРА: жени – пари – власт
  13. ЯБЪЛКИТЕ НА РАЗДОРА 2: жени – пари – власт
  14. ЗВЕЗДИТЕ НА ИНСТАГРАМ – STARS OF THE INSTAGRAM – ЗВЕЗДЫ ИНСТАГРАМА
  15. ВСИЧКО НАКУП В PINTEREST