Добруджанци и гости честваха 125 години организирано земеделско движение в България

0
90

Текст и снимки: Румен Николаев

 

125 години от организиране на земеделското движение в България честваха добруджанци на 21 март в с. Стожер, общ. Добричка. На юбилея дойдоха земеделски представители от Варна, Генерал Тошево, Балчик, Каварна, Тервел, община Добричка и другаде. Тържеството бе пред паметника на земеделското движение в добруджанското село.

Областният земеделски лидер Тодор Моралийски разказа за случилото се на тази дата тогава: над 750 селяни от Добруджа и Варненско са дошли на събора в добруджанското село и са поставили основите на организирано движение на земеделците в България. В ония трудни за придвижване времена и пътища тези българи са решили да имат свой временен комитет и бъдещ съюз, който да ги защитава и представлява на по-високо обществено и политическо ниво.

Началото е било предимно просветителско и дейността бързо се разпростира на много места у нас. Трудовите селски хора се обединяват по-късно в чисто българска организация, без чужди влияния и намеси. Именно нейната здрава и независима основа дава сили на бъдещия съюз да отстоява максимално интересите на земеделците, а по-късно и на цяла България при управлението на страната от Българския земеделски народен съюз начело с Александър Стамболийски и възстановяването на страната след Първата световна война. Тодор Моралийски отбеляза също заслугите на организираното земеделско движение за по-справедливо законодателство спрямо селските производители, отмяната на десятъка след добруджанските бунтове при Дуранкулак и Шабленско. Присъстващите поднесоха венци и цветя на паметника в село Стожер и почетоха паметта на земеделците и техните лидери, отдали част и дори своя живот за просперитета на свободна, демократична и независима от чужди сили България.