Младите пшеници в Добричкия регион се развиват добре, но есента се оказва трудна заради дългосрочното затопляне и недостига на влага, коментира за БТА председателят на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите Радостина Жекова.
Земеделските стопани в региона, които традиционно отглеждат най-много зърно в страната, в есенната кампания са засели над 1 245 000 декара с хлебната култура, според данни на областната дирекция “Земеделие”.
По думите на председателя на браншовата организация натрупаната влага в чернозема от началото на годината е с около 250-300 литра на квадратен метър по-малко от нормата. Има полета, в които посевите пожълтяват заради липсата на валежи, каза Жекова. Тя добави, че в топлото време през ноември, когато температурите надхвърлиха и 20 градуса над нулата, е наблюдаван голям летеж на житни мухи, които, убождайки посевите, могат да ги редуцират.
Пшениците вече ще братят и се надяваме на валежи, като е важно и температурите да не паднат рязко под нулата, за да могат посевите да се закалят за зимата, добави председателят на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите.