Добро представяне на ходачите от Добрич в Словакия

0
1055

За двадесета поредна година (неизменно от 1999 г. насам) неуморимият треньор, президент и методист на СКЛА Добруджа 99-Добрич Николай Янков бе поканен със своите възпитаници да участват на юбилейния 50-и турнир по спортно ходене „Захорацка Двадсятка”. В последните години турнирът се провежда в Борски Микулаш (на 20-ина километра източно от австро-словашката граница) и българските атлети всеки път през всичките тези издания са посрещани като най-скъпи гости.

И тази година Янков не изневери на традицията и на собствени разноски заведе в Словакия цял отбор от подрастващи ходачи и ходачки на СКЛА Добруджа 99. Във всичко неизменно му помагаше неговата дъщеря Еманоела Радева, която, паралелно с треньорството и организацията, все още се състезава по шосейните пробези у нас.

Както винаги, и сега Янков и бързоногите му малчугани бяха топло посрещнати от организаторите няколко дни по-рано и дори успяха да си организират кратък тренировъчен  лагер преди самото състезание.

„Захорадска Двядсятка” се проведе в слънчевата утрин на събота, 1-ви юни. При най-малките Карина Димитрова (родена 2008 г.) завърши четвърта на 1 км за 5:59 минути, само на 2 секунди от бронзовата медалистка. С една година по-големият Ашкън Али (роден 2007 г.) се състезава при момчетата (12-годишни) на 2 км и финишира четвърти за време 12:47 мин.

При юношите под 18 години (младша възраст) шампионът на България Петър Димов участва с гипсирана ръка (виж снимката) и успя да се пребори за четвъртото място на 5 км с време 31:34 минути.

Един малък подвиг сътвори Алтен Атанасова в групата на девойките под 18 години (кадетки). Първо тя финишира пета на 5 км спортно ходене с време 27:49 минути. Само 50 минути след като пристигна на финала на 5-те км, Алтен застана на старт и на 10 км заедно с „каките” от Словакия и Литва. Атанасова се пребори успешно с по-опитните си съпернички и успя да спечели бронзов медал с време 59:14 минути.

След последния старт всички участници получиха възпоменателни грамоти послучай юбилея, а българчетата имаха вълнуваща среща с олимпийския (Рио де Жанейро 2016 г.) и световен (Пекин 2015 г.) първенец на 50 км спортно ходене Матей Тот (Словакия)! Нямаше как да мине без обща снимка за спомен с големия шампион!

 

На другата сутрин след „Захорадска Двадсятка” микробусът с добричлии замина за градчето Хлоховец, където се проведе 22-ият международен турнир по спортно ходене. В този кокетен курорт младите ни ходачи грабнаха още един сребърен и един бронзов медал….

При най-малките (2008 г.) отново удачно се представи Карина Димитрова. Тя проходи 1 км за 6:07 мин., финиширайки четвърта, само на 6 секунди от третата Адриана Гажаркова (Свк). С едно място по-добре от събота в неделя се престави и 12-годишният Ашкън Али, който измина 2 км за 5:23 минути – това му осигури третото място и бронзовия медал. При момичетата под 16 години Александра Бекярова (род. 2004 г.) се класира десета на 2 км с време 11:36 минути.

Въпреки острата болка в гиспираната си ръка, Петър Димов (род. 2003) се държа мъжки и достойно по дистанцията от 3 км при кадетите и финишира трети с бронзов медал – 16:29 минути, стискайки зъби в борбата за медала със словенеца Яка Гарбнер.

Най-сполучливо от българските ходачи и през двата дни се състезаваше Алтен Атанасова. В третия си (за по-малко от едно денонощие) старт Атанасова завоюва сребърен медал на 5 км (27:53), отстъпвайки само на с две години по-голямата литовка Аустея Каваляускайте.

В разговор по телефона Николай Янков изрази нескритата си радост и задоволство от представянето на своите момичета и момчета. Янков изрази и твърдата си убеденост, че ще продължава и за в бъдеще да работи упорито за просъществуването на спортното ходене в България, независимо от тежките условия и спънки. Ta колцина останаха деятелите в клубовете от страната, които упорстват и не се отказват от спортното ходене – Добруджа 99, Добруджа-Добрич, СКЛА Добрич, Атлет 2004-Поморие, СКЛА Шумен, СКЛА Нови пазар, Атлетик-Велики Преслав, Европул-Бургас, СК Мизия, Б.Мулешков-Панагюрище, Олимп 97-Силистра, Атлет-Карнобат и… има ли още? Сполай ви на всички треньори от тези клубове, които все още поддържате искрицата живот на спортното ходене в България!

Александър Вангелов

http://bgathletic.com