Доброслав Димитров: Изкуственият интелект е цяло поле на науката, която вече е и извън лабораторията

0
286

© Фокус

Доброслав Димитров, председател на “Българска асоциация на софтуерните компании” (БАСКОМ), председател на Българска работодателска асоциация “Иновативни технологии” (БРАИТ), изпълнителен директор на Imperia Online, пред Ива Дойчинова по “Фокус”. 

Бурното развитие на изкуствения интелект в последните няколко месеца сякаш ни накара да мислим в други скорости, сякаш срещнахме бъдещето много бързо, преди да сме готови за него. Започна вече и един сериозен разговор за шестмесечен мораториум върху разработването и прилагането на новите видове АІ. За всичко това сега ще си говорим с Доброслав Димитров – председател на “Българска асоциация на софтуерните компании“ (БАСКОМ), председател на Българска работодателска асоциация “Иновативни технологии“ и изпълнителен директор на Imperia Online. Здравейте, Доброслав.  

Здравейте. Благодаря за поканата.   

Говорите за преломен момент, в който се намираме, за момент, в който трябва да се взимат бързи решения. Защо смятате, че моментът е толкова критичен?  

Критичността на момента идва от скоростта, с която се случват промените. Много често чувам аргументи, че и в миналото е имало много други пъти, когато човечеството е минавало през големи промени, което е абсолютно вярно, но никога в историята ни, не просто историята, не е имало промяна с такава скорост, което прави предизвикателството много по-тежко. И когато казахте, че сме в преломен момент, аз по-скоро бих казал, че вече сме минали върха на момента и вече се търкаляме по нанадолнището.  

Т.е. критичната точка е премината и вече не контролираме ситуацията – така ли да ви разбирам?  

Да, да, абсолютно.   

Защо? В крайна сметка, когато се появи ChatGPT 3, сякаш човечеството изпита радост, след това любопитство, след това започна да го използва – доста успешно. В същото време обаче доста дълго задържани проекти, като този да речем на “Гугъл“, веднага видя бял свят. В момента хората чакат ChatGPT 4, ChatGPT 4,5, ChatGPT 5, за който се говори, че ще бъде доста хуманоиден, т.е. той ще наподобява човешко същество. Сякаш голямата радост замъглява донякъде критичността на съзнанието. И все пак 15 000 топ технологични личности казаха: дайте да се забавим. Там са Илън Мъск, там е Стив Возняк. Какво става и какво пропускаме?  

Единствено нещо, което ще произведе този апел на тези 15 000 души, не е мораториум, тъй като такъв няма как да бъде наложен. Но се надявам и мисля, че тези хора също се надяват, че когато хора от такъв ранг правят такъв апел – че буквално нещата се развиват толкова бързо, че е критично какво ще се случва в следващите шест месеца, а не след шест години, ще бъдат чути и хората ще обърнат внимание на това, което се случи. Мисля, че това е така да се каже основната причина да го направят, тъй като те самите са в центъра на тези технологии. .Те знаят какво предстои преди нас – ние все пак сме потребителите и виждаме какво е достъпно в момента, но те са абсолютно наясно, че ако това в момента е достъпно, в момента се разработва допълнително. И това мисля, че е техният апел, който е към техните колеги. 

Към компаниите, но и към правителствата. Тук не става дума за забраняване. Това е все едно да забраним гората да се разлиства. Тя ще се разлисти с и без нас, въпросът е какво правим с тази ситуация, която се случва, и да сме абсолютно наясно, че се случва. Това е основното послание на тези хора.  

Първото видимо нещо е взривяване на пазара на труда. Вече се направиха изчисления, че милиони и милиони работни места могат да бъдат загубени, и то високоплатени работни места. Къде са основните рискове? И само добавям едно друго предупреждение – миналата седмица специалисти по АІ етика призоваха САЩ директно Белия дом да спре ChatGPT със следните обвинения: “Изкуственият интелект е предубеден, измамен и е риск за неприкосновеността на личния живот“, смятат те.  

Отново ще дам пример с гората. Да, тези хора, които са направили апел – ще направим апел да спрем гората да се разлиства, защото пречи на нещо си. Нереалистично е, защото вече ситуацията е изпусната от централизиран контрол, така да го кажа. Изкуственият интелект не е едно нещо, не е една технология, нито е една компания. Това е цяло поле на науката, която вече е излязла от лабораториите и в ръцете на масовия потребител по целия свят. И ако САЩ забранят това нещо, Китай няма нито една причина да се съобрази с тази забрана. Ако щете и Европа, макар и тя да е по-назад, в интерес на истината, за съжаление.  

А се смята, че Китай не казва достатъчно за своите разработки.  

Китай никога не казва достатъчно. Всеки трябва да е наясно, когато се задава въпроса Китай на чия страна е и каква му е целта, и да се опитваме да ги анализираме твърде много – Китай, много простичко, е на своята страна, което е съвсем човешко. Така че те нямат една причина да се съобразят. И тук идва ключовото предизвикателство всъщност всякакви такива апели от някакви активисти да се вземат предвид в такъв контекст, че ние не можем едностранно да излезем от съревнованието, защото ако ние излезем от съревнованието, а други го продължат, ще ни направят много силно излишни всички. И ако има някакво такова ограничение, то трябва да се прояви едно изключително ниво на лидерство, такова, каквото светът е виждал малко след появата на ядрените оръжия 40-те години, когато на всички им е станало ясно, че това оръжие не може да бъде в ръцете на всеки срещнат, и съответно великите сили тогава се разбират да има някакво ограничение и да няма разпространение на ядреното оръжие.   

Мораториум върху развитието на изкуствения интелект в момента, както искат много държави и 15 000 учени, не е възможен. Това е все едно да спрем гората да се разлисти. Преди малко Доброслав Димитров направи аналогия с регулациите, които настъпиха след откриването на ядрената енергия и всъщност пускането на двете бомби над Хирошима и Нагасаки, но всъщност колко време отне изготвянето на такава регулация?  

Този договор, който го има на ниво, знаете ООН, велики сили и т.н., е отнел от 20 години. Чак 70-те години де факто се подписват тези договори за неразпространение. Ние нямаме 20 години за изкуствения интелект да чакаме да се появи такава регулация. Тогава е отнело 20 години, най-вероятно едва ли ще отнеме по-бързо да се разберат всички световни лидери да имат едно мнение по някакъв въпрос. Междувременно, тъй като явно не може да спрем тази промяна, тогава съответно ние трябва да помислим как да оцелеем. И така както когато се задава една цунами вълна към брега, не тичаш да се опитваш да я убедиш да се върне назад, да преговаряш с нея с убеждение или да подписваш декрети, че вълната ще се върне назад – не, няма да се върне назад, съответно това, което можем да направим, са две неща: или да бягаме към хълмовете, ако има такива, което в случая няма такива, тъй като земята в крайна сметка е едно цяло и няма къде да избягаме, или да строим лодки и да влизаме в морето. Така че това, което ние можем да направим, и тук са на три нива: на човешко, на организационно и на държавно ниво, е да приемем промяната, която се случва, и да се опитаме да бъдем максимално сред първите, които я използват в практичност и в всекидневието си. Това ще ни даде огромно предимство пред всички други многознайковци по света, които обясняват, че няма проблем, то правителство ще го забрани това или не, то не е чак толкова голяма работа. Тази втората стратегия не е работеща.  

Вие направихте ли го във вашите фирми, във вашата академия за млади IT таланти?   

Да.   

Дайте конкретни примери.   

Конкретни примери: още преди да излезе GPT, ние направихме едно събиране на компанията, това беше края на октомври месец. GPT излезе няколко седмици по-късно, мисля, че на 30 ноември, на което съобщихме на цялата компания, че 2023 година да имат предвид, че изцяло компанията ще премине с така чисто българският термин AI-Driven,  изцяло ще заложи на изкуствения интелект във всяка една своя дейност, като нямахме конкретика, тъй като ние просто знаехме, че трябва да се случи, но още инструментите бяха много не така достъпни. След GPT вече ни беше ясна конкретиката. Това, което направихме почти веднага, е, в момента във фирмата е задължително използването на GPT в абсолютно всеки един отдел от всеки един човек, независимо с какво се занимава, дали са административната дейност,  художническа дейност, няма значение. Това е отстрани на другите инструменти, които се използват от художниците, като Stable diffusion и други, които са за създаване на арт. Така че това нещо ни е изцяло заложено и задължително от всеки един да го ползва, тъй като ние вярваме, че всеки може да си подобри страшно много работата и въобще начина, по който върши една или друга работа с този помощник.  

Може ли да измерите тези резултати?  

Второто нещо, което направихме, е да отменим хоум офис. Това намирам много важно да го подчертая, тъй като е стряскащо като IT фирма – ама как така няма хоум офис? Ей така, няма хоум офис. Много е просто: когато пандемията дойде, ние всички отидохме вкъщи, щем не щем работихме от къщи някак си. Сега има  AI пандемия. За да се справим с тази пандемия, трябва да се върнем в офиса, за да можем да си говорим помежду си и да можем много бързо да обменяме идеи и впечатления, така че да надграждаме своето знание за тези инструменти. Скоростта е от критично значение.  

AI пандемия това е израз, който за пръв път чувам, но много ми харесва. А ако трябва да сравните да речем децата, които излизаха преди от вашата академии, и сега, след като ги обучавате заедно с Chat GPT, каква е разликата?  

Ами обрисувахме, крилата фраза търсихме с Краси, който ни е основният лектор в IT таланти, той го каза така, значи да ви го обясня по най-простичко сегашните junior, или младши програмисти, всъщност са старите mid level програмисти или хора вече с опит на средно ниво. Буквално излизат с много, с пет месеца обучение – това е другото, което направихме: едното за фирмата, другото за нашите обучения, абсолютно интегриране на тези инструменти в самото преподаване и начина, по който учат самите ученици. Това може да бъде колосална положителна промяна в начина, по който се преподава независимо какъв предмет.  

Как ще изглежда света след 6 месеца, когато Chat GPT 5, който ще бъде толкова човешки организиран, най-вероятно вече ще бъде на пазара?  

Светът ще е такъв, какъвто си го направим.  

The best way to predict future is to create it – най-добрият начин да предскажем бъдещето е като го създадем. Много добре казано е това изречение. Продължете фантазията си.  

Значи, ако спим, бъдещето няма да е много розово, защото зимата ще дойде и ще ни изненада много лошо, тъй като по света има осем милиарда души. Всеки един от тези хора има достъп до тези инструменти. Ако ние се крием и обясняваме, че те на работят, въпрос на време някъде другаде някой да разбере как те работят и да са му полезни, тъй като е много важно да се подчертае: изкуственият интелект не е заместител на естествения интелект, той е множител на естествения интелект. Само че хората с естествен интелект, които ползват този множител, ще направят тези, които не го ползват, излишни.   

Изкуственият интелект е множител на естествения интелект. И нека метафората, която дадохте и е много силна: когато дойде цунами, не го убеждаваме да се върне, а строим лодки и се мятаме във водата. Много ви благодаря за този разговор. Сигурна съм, че той ще продължи, защото наистина Вие сте от хората, които приемат прогреса и го умножават.  Доброслав Димитров – председател на БАСКОМ, БРАИТ и Imperia Online беше пред “Фокус“. Много ви благодаря. 

https://www.focus-news.net/rss.php?cat=34

Източник