ДОБРИЧ СЕ СЪВЗЕМА ОТ ПОРОЯ И НАВОДНЕНИЯТА

0
527

 

Пет дни след обилния дъжд, довел до наводнени улици и жилища, евакуирани хора и мътна вода от чешмите, Добрич постепенно се завръща към нормален живот. НДТ припомня, че в нощта на 2-и срещу 3-и септември над града се изляха средно 69 л дъжд на кв. м, а над село Бранище – 116 л/кв.м. Към Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ в Добрич бяха подадени 39 сигнала за наводнени къщи, дворове и избени помещения. Бяха евакуирани 53-ма души. Отстранени са и три паднали дървета. Служителите на Областна дирекция на МВР подсигуриха охрана на наводнени участъци – с. Стефаново, с. Бранище, по пътя за с. Богдан и други, с цел обезопасяване.

Сигнал за наводнен участък в района на село Стожер от пътя Добрич – Варна бе подаден в Областния съвет по сигурност в 22.30 часа на 2 септември, в 23.57 часа бе подаден сигнал за наводнен участък от пътя Добрич – Албена, в района на с. Бранище. Сигналите веднага са предадени на дежурния на Областно пътно управление, като със съдействие на областния управител Здравко Здравков бе осигурена техника за почистване на наносите. Малко след 2 часа след полунощ приливна вълна влезе по дерето от село Богдан, което доведе до заливане на скейт парка в градски парк „Св. Георги“.

Наложи се евакуацита на живеещите в две наводнени къщи в село Бранище. Приливната вълна, идваща от пътя Стожер – Добрич, заля моста по главния път в Бранище, стадиона и фирми в района. Сред закъсалите на моста превозни средства е имало и автобус, превозващ работници от Албена към Добрич, чийто шофьор не се е съобразил с предупрежденията на МВР и ПБЗН и се е врязал във водата. Наложило се 30 пътници да бъдат евакуирани с помощта на пожарната, след което друг автобус ги извози до Добрич.

Сутринта на 3 септември много автомобили осъмнаха с липсващи регистрационни табели на автомобилите си, отнесени от водната стихия. В социалните мрежи се появиха снимки с намерени табели на различни места в града.

Дъждът запуши и водопроводите, което пък доведе до мътна вода в чешмите на голяма част от града. От РЗИ – Добрич взеха проби вода от пунктове при крана на потребителя в град Добрич. „Резултатите от изследваните по физико-химични показатели общо 9 проби вода, пробонабрани на 03.09.2022 г. от пунктове при крана на потребителя в гр. Добрич, показват при 8 от пробите отклонения от здравните изисквания по показателите цвят и мътност. Само една проба вода, пробонабрана от пункт в зона Стефаново, водоснабдяваща района на жк Добротица и местност „Гаази Баба“ в гр. Добрич отговаря по физико-химични показатели на изискванията на Наредба №9/2001 г. за качеството на водата, предназначена за питейно-битови цели. Продължават изпитванията по микробиологични показатели.

На 05.09.2022 г. е извършено повторно пробонабиране на 10 проби питейна вода от пунктове при крана на потребителя в гр. Добрич за анализ по физикохимични (цвят и мътност)и микробилогични показатели. Резултатите от изследваните общо 10 проби питейна вода по физико-химични показатели показват при 8 от пробите, пробонабрани от пунктове в зона Добрич, отклонения от здравните изисквания по показателите цвят и мътност. Само две проби вода, пробонабрани от пункт в зона Стефаново, водоснабдяваща района на жк Добротица и местност „Гаази Баба“ в гр. Добрич и от пункт в зона Добрич-Запад,  водоснабдяваща района след жп-гара юг и кв. Рилци в гр. Добрич, отговарят по показателите: цвят и мътност на изискванията на Наредба №9/2001 г. за качеството на водата, предназначена за питейно-битови цели. Предстои изследване на пробите по микробиологични показатели.

Препоръчваме за питейно-битови цели да се използва бутилирана вода от търговската мрежа. При ползване на вода от резервни съдове, същата преди консумация следва да се преварява“, гласи официално съобщение от РЗИ – Добрич.

”ВиК Добрич” АД взе мерки за почистване на водата във водопроводната система и ограничи постъпването на вода от замътените от дъжда водоизточници.

За бързото събиране, обработка и анализ на информация за последствията от поройния дъжд на 02.09.2022 г. над гр. Добрич и предприемане на адекватни мерки, бе използван дрон. Дронът бе част от представеното оборудване от община Добричка на РДПБЗН – Добрич, за което директорът комисар Дарин Димитров благодари на кмета на община Добричка Соня Георгиева.

Служители на общинските предприятия и сметопочистващата фирма работят по изчистване на наносите, образувани от проливния дъжд. Още сутринта на 3 септември бе почистено от придошлата вълна в района на кв. Игликите бл.4.

Източва се водата от съоръженията на скейт парка. Всяко едно от тях ще бъде измито след премахване на наносите. Община Добрич призовава да  не се използват съоръженията. Необходими са няколко дни за привеждане на съоръженията в безопасен вид за експлоатация. В същото време малчугани бяха засечени да се къпят във водните басейни, образувани от дъжда в скейт парка.

Започна и източване на водата от езерото. Тази дейност ще приключи до дни, като едва след това ще се почисти с машини и ръчно дъното на съоръжението. Предвид многото кални наноси се очаква езерото да започне да се пълни в края на месец септември. НДТ