С панихида, поклонение и поднасяне на цветя пред паметника на ген. лейтенант А. Е. Цимерман, Добрич отбеляза 142 години от освобождението си от османско владичество. Панихида в памет на смелите воини, отдали живота си за свободата на Добруджа, отслужи архиерейският наместник на Добричка духовна околия ставрофорен иконом Иван Дойчев. На церемонията присъстваха кметът на Добрич Йордан Йорданов, народните представители Даниела Димитрова и Йордан Йорданов, Владимир Климанов – генерален консул в Генералното консулство на Руската федерация във Варна, областният управител на област Добрич Красимир Кирилов, председателят на Общинския съвет Мая Димитрова, общински съветници, членове на кметския екип, почетни граждани на Добрич, представители на политически партии и движения,  неправителствени и културни организации, образователни институти и граждани.

За поредна година възстановчиците от Регионален клуб “46-ти пехотен Добрички полк” към Национално дружество “Традиция” се включиха с възстановка в тържественото отбелязване на годишнината от освобождението на Добрич.

“Датата 27 януари отново ни събра заедно, връщането към нея не трябва да бъде просто спазване на традиции, а потребност да градим бъдещето, като пазим историческия спомен и неговите уроци. На 27 януари 1878 година Добрич получава своето Освобождение от османско владичество. Стотици са тези, жертвали живота си за кауза, в която са вярвали. Свобода се гради всеки ден с мъдрост, увереност и непримиримост. 142 години по-късно, на 27 януари, обединени от чувство на признателност и почит – ние отново ще сведем глави в минута мълчание и ще помним, че пътят към свободата е безкраен. Поклон пред саможертвата в името на свободата”, каза в тържественото си слово кметът на Добрич Йордан Йорданов.

„Преди 142 години руснаците и българите са се били заедно за свободата на България. Бих искал да изразя своята  признателност, затова че вие помните това и ще го помнят и идните поколения”, заяви генералният консул на Руската федерация във Варна Владимир Климанов.

Присъстващите почетоха паметта на воините, дали живота си за свободата на Добрич, с едноминутно мълчание.

По повод годишнината от Освобождението на Добрич, младежи и деца от Клуб „Театър” при Общинския младежки център „Захари Стоянов” създадоха въздействащо видео “Цената на свободата”. Това е разтърсващ разказ, определящ нашето днес. Режисьор е Лана Анцаридзе, монтажът е дело на Георги Дачков. НДТ