За първи път от шест години насам в Добрич няма да има ледена пързалка. Това съобщи лично собственикът на компанията „Изида“ ООД Младен Матеев, която в продължение на 6 години изграждаше леденото съоръжение пред Парк хотел „Изида“ в градския парк „Св. Георги“ и отваряше врати в навечерието на Коледа. „Така решихме в компанията. Тази година ледена пързалка няма да има“ – коментира Младен Матеев.

Съоръжението бе единствено за Добрич. Пързалката бе покрита с естествен лед, образуван от вода, а не от изкуствена синтетика. Деца и тийнейджъри с нетърпение очакваха всяка зимна ваканция, за да се пързалят с кънки, които компанията предоставяше безплатно. Цената на една сесия бе 5 лева. Най-големият бум бе през зимата на 2018-а, когато цели фирми и организации откупуваха сесиите и съоръжението се ползваше безплатно от малки и големи по цели дни.

Дали ще има, или не ледена пързалка – безспорно е правото на „Изида“. Това си е частен бизнес. Но отново напомняме, че има добри практики за общински ледени пързалки. В този смисъл предлагаме на Община Добрич да се запознае с опита но Община Казанлък и проучи възможността за общинска ледена пързалка в центъра на Добрич. А градът има и опит от стари години, някой може да се възмути, че са комунистически или социалистически. Негова си работа, защото децата на Добрич въобще ги не интересува на този етап политика и обществен строй. Искат да има пързалка. Ще напомним, че на ледената пързалка в Добрич /тогава градът се наричаше Толбухин/ в тогавашното и днешно езеро в парка, от края на 50-те до 70-те години са се провеждали състезания по фигурно и бързо пързаляне с кънки. В началото на 60-те години в града е имало медалист от републиканските първенства по фигурно пързаляне. Това е Петър Вълканов – Желязото, който през 1963 и 1964 г. печели съответно бронзов и сребърен медал. Той е първият провинциален състезател, пробил сред фигуристите от София и е достигнал до медалите.

През 1963 г. Петър Вълканов се завръща с бронзов медал от първото си участие на републиканско състезание, което се е провело в София. Шампиони при жените и мъжете стават легендарните ни фигуристи по това време Евгения Николова и Димитър Стефанов. Година по-късно Желязото вече е вицешампион на България, нареждайки се след Ил. Гагов от клуб „Септември“ и оставяйки след себе си силния В. Василев от ЦСКА. Добруджанецът достига до сребърния медал след направеното от него салто на ледената пързалка. Той печели овациите на публиката и става първият българин, правил задно салто на леда. По-късно през същата тази 1964 година медиите обаче обявяват, че първият в света, който прави задно салто на леда, е американецът Джон Къри. Според Вълканов, тогава липсата на масово осведомяване прави фигуристът Зад Океана за основоположник на салтото.

За легендарния добричлия НДТ писа през януари 2018 г., а материала можете да намерите в архивния сайт на ndt1.eu от 22.01.2018 г. Приятно четене!

НДТ