ДОБРИЧ КУПУВА ОТ ЧЕХИЯ ЕЛЕКТРИЧЕСКИ АВТОБУСИ

0
1265

 

Добрич може да купи от Чехия електрически автобуси за градския транспорт. Това е било обсъдено по време на срещата между кмета Йордан Йорданов и посланика на Чехия в София Душан Щраух. В Република Чехия се произвеждат такива автобуси, а фирмата има представителство и в България. Изграждането на 1 км тролейбусна мрежа струва 400 хил. евро, съобщи кметът Йорданов и допълни, че ще предложи идеята и възможностите за закупуването на електрически автобуси на Общинския съвет – Добрич. Първоначално ще бъдат закупени два или три автобуса. Рентабилен се е оказал средният модел с размер 9.5 метра, който с едно зареждане изминава около 220 км и е със 70 места. Цената на такъв модел е около 400 хил. евро. “Има различни европейски програми, по които може да се кандидатства за закупуването им”, каза още кметът.

Друга тема, която кметът на Добрич и посланикът на Чехия са обсъдили, е закупуването на едноместна машина, подходяща за ремонт на малки компрометирани участъци по улиците в града. Машината представлява самостоятелна количка, която се бута до определеното място, задават й се граници на работа, след което се стартира. Може да се употребява за участъци до 2 кв. метра. Работата на тези машини предполага повторно използване на материала от повредения участък.

Всяка година българските курорти се посещават от около 200 хиляди чешки туристи. СпоредДушанЩраух, за разлика от прогнозирания спад на руски и немски туристи, спад на чешките туристи няма да има. НДТ