Всяко дете, което доведе възрастен с 5 килограма хартия за рециклиране, ще получи книжка подарък 

За първи път всички малки екоентусиасти от Добрич ще имат възможност да се включат в националната инициатива „Стара хартия за нова книга“.  Събитието ще се състои на празника на града – 25 септември между 11,00 и 14:00 ч. на пл. „Демокрация“. То се провежда с подкрепата на Община Добрич и Регионална библиотека „Дора Габе“.

Всяко дете, което доведе възрастен с 5 килограма хартия за рециклиране, ще получи книжка подарък, както и подаръци от партньорите на празника. Освен на постановката „Цирк“, представена от „Театър на приказката – София“, гостите ще се насладят на изпълненията на „Капитанов брас бенд“ и талантите от СУ „Св. Климент Охридски“.

Регламентът на кампанията гласи, че всяко дете ще получи само една книга по избор. Децата, донесли допълнителни 5 кг хартия, ще получат втора книжка на екотематика – „Грийн тийн“, „Ти можеш да спасиш планетата“ или новото специално издание на кампанията „Пазители на планетата“. Така в рамките на празничния ден малките екоентусиасти могат да получат максимален брой две книги. Още награди обаче ги очакват в забавните игри и викторини.

На следващия ден, 26 септември, кампанията ще се проведе и град Русе. На 19 септември в София в рамките на първото събитие от инициативата през 2021 г. децата събраха близо 12 тона хартия за рециклиране.

С оглед на безопасността на всички присъстващи организаторите от „Екопак БЪЛГАРИЯ“ и Книжен център „Гринуич“ се погрижили да бъдат спазени всички противоепидемични мерки. Със специални ограждения ще бъде въведено еднопосочно движение и ще бъдат обособени вход и изход. На опашката пред пунктовете за събиране на стара хартия ще бъде осигурена дистанция от 1,5 м между чакащите. Заглавията на щанда с книги ще бъдат разделени на възрастови групи, така че да се улесни изборът на децата и на техните родители. Пред сцената ще бъдат поставени седящи места. Носенето на маски е задължително за всички посетители над 6-годишна възраст. 

Паша Градешлиева, главен експерт „Връзки с обществеността“