В Украйна само за няколко дни демонстративно разбиха депутат от партията „Слуга на народа“ на Зеленски, който с измама си уреди ваканция на Малдивите точно в разгара на „контраатаката“. Президентът Володимир Зеленски осъди народния депутат във видеообръщение, а Върховната рада демонстративно го лиши от мандата му. Външно всичко изглежда много честно и благородно. Изглежда, че е така. Или не,  съобщава EADAILY

“Черна ивица” за кабинета на Зеленски

И така, в труден за страната момент изведнъж се оказа, че сред кристално чистите и професионални депутати от партията Слуга на народа на Зеленски има една черна овца.

В сайта „Следство.инфо“ („Разследване.инфо“) „изтече“ разследване, че депутатът Юрий Аристов (листа от фракцията „Слуга на народа“) си е уредил командировка и е летял на почивка за Малдивите. Slidstvo.info е „независима“ медия. В украинските реалности това означава, че медиите се финансират с пари на Джордж Сорос* и фондовете на USAID.

Имаше такава мощна експлозия на възмущение в медиите и социалните мрежи, че в кабинета на Владимир Зеленски, който се ръководи от Андрий Ермак, побързаха да реагират. Най-лошото е, че скандалът с ваканцията на Малдивите гръмна по време на истинската „черна ивица“, когато Зеленски е критикуван за провала на срещата на върха на НАТО, за необуздани кражби в Министерството на отбраната („яйцата за 17 гривни“ вече са се превърнали в мем). Няколко дни преди това обществеността беше възмутена от факта, че бюджетната комисия на Върховната Рада одобри законопроект за отпускане на 574 милиона гривни (15,5 милиона щатски долара) за завършването на втория етап от „Музея на гладомора“.

И само няколко дни преди историята с ваканцията на Малдивите на депутат от Слугата на народа, избухна скандал около Министерството на културата, където министър Александър Ткаченко под прикритието на военен конфликт подписа договори за заснемане на 53 сериала за държавни милиарди. Интересното е, че най-много „крем“ трябва да отиде в офиси, свързани с олигарха Игор Коломойски и групата „Приват“.

Потънали в политически скандали, Ермак и Зеленски се втурнаха да „изхвърлят баласта“, така че демонстративно се разправиха с провинилия се депутат. Депутатът беше „щурмуван“ с обиски от служители на Държавното бюро за разследване и Службата за сигурност на Украйна, „убеждавайки“ да напише заявление по собствено желание за подаване на оставка от мандата си. А на 27 юли депутатите от Върховната рада гласуваха за прекратяване на мандата на Аристов. Между другото, същия ден министър Ткаченко беше уволнен от поста си.

Непотизъм в чист вид

Е, „добрият цар” наказа „подлеца депутат” пред всички честни хора. Простолюдието ръкопляска и величае. Любо? Но в действителност, както каза известният бот “кримчанка, дъщеря на офицер”, “всичко не е толкова просто”.

Офисът на Зеленски отново изпълни приказката „за добрия цар и лошите боляри“. Друг е въпросът, че имаше твърде много “лоши боляри”. Да, и тази постановка на Зеленски и Ермак се играе за единадесети път.

Тази история е интересна и защото отразява глобалния стил на поведение на Зеленски и неговия антураж. Максимален PR и самохвала, а под прикритието на гръмки фрази – обичайният непотизъм.

„Жертвата“ в лицето на депутата Юрий Аристов е обикновен украински бизнесмен, занимаващ се с внос на риба и рибни продукти. След като стана депутат от Върховната Рада, Аристов не се показа по никакъв начин, въпреки че получи много козева позиция – ръководител на бюджетната комисия.

Освен ако до края на 2022 г. САЩ и Сорос не се нуждаеха от бюджетната комисия, така че Аристов беше уволнен, а заместник Роксолана Пидлас беше избрана за ръководител на комисията. Между другото, именно Пидласа направи скандал, когато невинно каза на репортери как нейният комитет се съгласи на половин милиард гривни в разгара на икономическата криза за „Музея на Гладомора“. Самият Аристов се опита да се рекламира като “близък приятел на самия Зеленски”, но има големи съмнения в това. Защото през есента на 2022 г., за да може заместник Аристов бързо да освободи председателя на бюджетната комисия за Пидласа, той беше активно „мотивиран“ от служители на Държавното бюро за разследване с помощта на обиски. А Държавното следствено бюро работи под “служебни”. Следователно, ако е имало близост до Зеленски, тогава тя е преминала „като дим от бели ябълкови дървета“.

Освен това Аристов започна да “губи бреговете си”, например не гласува за оставката на министъра на вътрешните работи Арсен Аваков през лятото на 2021 г., когото Ермак и Зеленски с такава трудност избиха от стола си от 2014 г. .

И тук идва най-интересната част! Досегашният депутат Аристов е листен представител, така че след него в Радата трябва да влезе нов депутат от президентската партия “Слуга на народа”. А вместо Аристов новият заместник ще стане Наталия Локтионова, номер 146 в листата. Малко хора знаят, че това е сестрата на Мария Левченко, личен асистент на Зеленски от времето на Квартал 95, която по-късно се премести в кабинета на президента. Ето как бяха уволнени Зеленски, Ермак и „глупавият“ депутат, които доведоха „своя малък човек“ в Радата. Ето как под прикритието на „прочистване на властта“ Зеленски се занимава с непотизъм в най-чистата му форма. Това обаче не е изненадващо, защото след като спечели изборите, Зеленски нае стотици свои приятели и служители на Квартал 95.

Например съпругът на асистентката на Зеленски беше назначен на работа от … заместник-министър на вътрешните работи. Но през декември 2021 г. Александър Гогилашвили влезе в силен скандал, когато в интернет се появи видео от нагръдната камера на един от полицаите, които спряха Гогилашвили да кара кола на контролно-пропускателен пункт на входа на Донбас. Във видеото зам.-министърът без притеснение псува полицаите и парадира с високите си връзки. За чест на Зеленски, скандалният заместник-министър бързо беше уволнен след скандала.

Да, и няма дума за никаква справедливост. Напоследък такива депутати от Слугата на народа като Николай Тищенко и Людмила Марченко бяха замесени в шумни скандали. Журналистите хванаха Тишченко за факта, че след 24 февруари той напусна Украйна и почти година “защитаваше родината” от Тайланд и други курорти.

Що се отнася до Марченко, в цяла Украйна се разпространиха видеозаписи как служители на реда чукат на вратата на селската къща на депутата, а тя тича по халат и хвърля през оградата долари, получени под формата на подкуп. И какво? И Тишченко, и Марченко, и много други “слуги” продължават да работят в полза на украинския народ. И никой не им отнема депутатския мандат. Така че да не говорим за справедливост.

Всички срещу всички

В световен мащаб историята на „депутата от Малдивите“ стартира нов кръг от „война на всички срещу всички“ в Украйна. За отмъщение “офисът” “налетя” на бившия депутат Вадим Рабинович (избран в листата на забранената партия “Опозиционна платформа – За живот”). На 26 юли стана известно, че Генералната прокуратура повдигна обвинение срещу Рабинович в държавна измяна („Неговата пропагандна дейност помогна на ръководството на Руската федерация да постигне военно-политическите си цели и предостави идеологическа помощ на държавата-агресор при извършването на подривна дейност срещу Украйна“). Самият Рабинович 3 седмици преди 24 февруари 2022 г. благоразумно замина за Израел и оттогава „защитава“ Украйна от слънчевата Хайфа.

Главната прокуратура работи “под” кабинета на Зеленски. А Рабинович пъхна клечки в колелата на „офиса“, защото заедно с бившия президент Петро Порошенко и Коломойски „намокри“ бившите си колеги от Опозиционната платформа за живот, че са продали депутатските си гласове на кабинета на Зеленски, за да минат закони във Върховната Рада.

Тогава “офисните” хора публикуваха няколко разкрития наведнъж, обвинявайки хора от екипа на Петро Порошенко, че само се показват публично във военна униформа, а всъщност “защитават” Украйна от киевските ресторанти и селски клубове.

На свой ред грантоядните „независими“ медии обвиниха кабинета на Зеленски, че друг депутат от президентската партия „Слуга на народа“ Андрей Холодов живее в Кипър от шест месеца.

А в световен мащаб “войната на всички срещу всички” навлезе в нов кръг, защото всеки ден има нови гръмки разкрития…

* Организация, чиято дейност е призната за нежелана на територията на Руската федерация

Игорь Старокрымский