ДНЕС В 12.00 ЧАСА ПРЕЗИДЕНТЪТ РУМЕН РАДЕВ ЩЕ ВРЪЧИ МАНДАТА НА ГЕРБ-СДС

0
77

Ако до 12:00 часа ПП-ДБ нямат желание да споделят властта, връщаме мандата на президента, заяви Деница Сачева

Ако до 12:00 часа „Продължаваме промяната-Демократична България“ (ПП-ДБ) имат желание да споделят властта, а не да я държат единствено и само за себе си, тогава можем да говорим. Това каза на брифинг в централата на ГЕРБ зам.-председателят на парламентарната група на ГЕРБ Деница Сачева по повод преговорите с ПП-ДБ за коалиционно управление.

Ако не, тогава връщаме мандата и правителство с втори мандат категорично няма да има, заяви Сачева. Отиваме по-скоро на нови избори, коментира тя.

“Осем дни ние вече преговаряме и много ясно поставихме това, че искаме да имаме равнопоставеност в управлението, няма как да се твърди, че ГЕРБ-СДС трябва да бъде просто един гумен печат на реформи, които някой е измислил някъде, не иска да участваме в тях, не иска по никакъв начин ние да бъдем включени в управлението, така че да има реална равнопоставеност”, посочи Деница Сачева.

По думите ѝ ПП-ДБ не са готови да поделят властта, “те не са готови да пуснат властта, те искат да притежават цялата власт на всяка цена, без да споделят тази власт”.

Ако те не са готови да споделят отговорността с нас, нека си намерят партньор, каза Деница Сачева. Тя определи като “изключителен компромис” да се говори, че Асен Василев може да остане в кабинета, а от ГЕРБ-СДС да се иска в споразумението да пише, че ярки политически лица не могат да участват в състава на правителството.

Теменужка Петкова коментира, че ПП-ДБ смятат, че ГЕРБ може да участва на равни начала в управлението на страната, след като минат и тези девет месеца и докажем, че сме годни да участваме в това управление. “Да ни се поставят такива изисквания и да тестват ГЕРБ, това просто трябва да е ясно на всички, че няма как да се случи”, добави тя.

Във връзка с работата на преговорните екипи Рая Назарян обясни, че през изминалите осем дни е бил “изчистван” детайлно документ, който представлява споразумение за съвместно управление и механизъм за взимане на решения. Назарян посочи, че по съдебната реформа, борбата с корупцията, службите за сигурност и регулаторните органи не е имало противоречия, но документът за състав на Министерския съвет “дни наред беше избутван за отлагане на преговорите, за да можем да се въртим по другите текстове, по които очевидно беше, че нямаме разногласия, с цел да не ни оставят никакво време”.

Имаме фундаментално различие по отношение на това ГЕРБ да бъде приет като равнопоставен партньор, каза Мария Габриел за преговорите с ПП-ДБ

Имаме фундаментално различие по отношение на това ГЕРБ да бъде приет като равнопоставен партньор. Това каза на брифинг в централата на ГЕРБ вицепремиерът и външен министър в оставка Мария Габриел по повод преговорите с „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ) за коалиционно управление.

Днес предложихме да бъде гласуван съставът на сегашното правителство само с ротация между премиера и вицепремиера, да има възможност за смяна на министри и да продължим да работим по споразумението. Това бе категорично отхвърлено, заяви Габриел.

На този етап ние оставаме твърди в линията ни за представата ни за управлението на страната, в което състав, приоритети, реформи вървят „ръка за ръка“, коментира тя.

Попитана дали утре ГЕРБ ще приемат мандата от президента, или преговорите ще продължат, Мария Габриел каза: “Ако няма промяна в това, което сме заявили – че съставът на правителството е също толкова важен, колкото приоритетите за страната и реформите, да, ще върна празен мандат”.

Габриел посочи, че, ако утре до 12:00 часа “нямаме много голяма яснота по отношенията на исканията, които сме поставили на масата”, логичното действие е да се върне празен мандат. Тя допълни, че няма вариант преговорите да продължат още седем дни, като заяви, че няма никакъв вариант тя лично да участва в каквото и да било, свързано с втори мандат.

“За нас спора се води за това, че първата политическа партия, с най-много депутати, трябва да бъде равнопоставена в управлението”, каза Габриел и отбеляза, че през реформите през последните девет месеца са се случили с ГЕРБ-СДС.

В преговорния екип на ГЕРБ, обявен от лидера на партията Бойко Борисов, са вицепремиерът и министър на външните работи в оставка Мария Габриел, Теменужка Петкова, Деница Сачева и Рая Назарян, заместник-председатели на парламентарната група на ГЕРБ-СДС.

https://www.bta.bg/