Димитър Косев ще дирижира Български камерен оркестър – Добрич

0
557
На 16 март от 18.00 часа в Огледална зала „Нели Божкова“ заповядайте на концерт с музиката на Моцарт, Марин Големинов и Дворжак.
Поредният концерт на нашия камерен оркестър ще е с гост диригент Димитър Косев.
Роден в град Русе през 1992 г., младият диригент и пианист Димитър Косев е възпитаник на НУИ „Проф. Веселин Стоянов“ в класа на Евгени Желязков. Веднага след завършване на средното си образование е приет в Prayner Konservatorium – Виена, Австрия, със специалност дирижиране и пиано при проф. Максимилиан Ченчич и проф. Щефан Мьолер. На 21 години завършва с пълно отличие. Малко след това асистира в консерваторията на проф. Йосеф Щолц в класа по оперно майсторство. Работил е заедно с Passion Artists и Vienna Traditional Classic Orchestra. Лауреат на I-ва награда за модерна музика на Lothar Bandermann в майсторския клас Vienna Young Pianiasts VYP Academy – Виена 2006 г. и за изпълнение на Едвард Григ през 2007 г.
Димитър Косев дебютира на диригентския подиум в България с Русенска Филхармония през ноември 2013 г. на откриването на Международния конкурс „Франц Шуберт“ в Русе. В началото на 2015 г. дирижира Новогодишния концерт на Русенска Филхармония, след това е щатен диригент в Държавна опера Стара Загора и от октомври 2017 г. в Държавна опера Русе, където през 2020 г. е избран за главен диригент. Дирижирал е премиерни спектакли на „Дон Паскуале“, „Джани Скики“, „Вълшебната флейта“, „Сватбата на Фигаро“, „Севилския бръснар“, „Парижки живот“, „Царицата на чардаша“, „Луд Гидия“, „Набуко“, „Хубавата Елена“, „Петя и Вълка“, „Прилепът“, „Травиата“ и др. Диригент е на спектаклите „Класиката среща ABBA“ и „Класиката среща Queen“. Диригент и инициатор на спектаклите „45 години Диана Експрес – Symphony 2019“, “Да те жадувам аз“ – Група Сигнал и Русенска Филхармония, „Queen – Шоуто продължава“, „Children in Time“ – Deep Purple & Rainbow tribute concert, „Here we go…again“ – Whitesnake tribute concert и „Фалшив герой“ – Класиката на Тодор Колев. Поставя световната премиера на рок симфонията „Queen’s Hits“ от Любомир Денев. През юли 2016 г. дирижира премиерата на спектакъла на Калин Вельов и Тумбаито „Симфонична фиеста“. Най-ефектният самостоятелен проект на Димитър Косев е „ДЖАЗОСПЕКЦИЯ“ по музика на френския композитор Клод Болин и филма „Baraka“ на Рон Фрик.
По специалната покана на световноизвестното мецосопрано Веселина Кацарова дирижира спектакъла в Държавна опера Стара Загора, посветен на 80-годишнината от рождението на композитора Красимир Кюркчийски. През 2017 г. закрива футболния мач между Барселона и отбора на Христо Стоичков, дирижирайки песента „Барселона“ на Фреди Меркюри и Монсерат Кабайе. Дирижира /2018 г./ Коледния концерт на Софийска Филхармония в зала „България“.
Извън диригентската си кариера Димитър Косев е свирил и в групите Division One, Lumberjack Blues Band, СИГНАЛ, Jimi Nicoll Blues Band, Paulo Luemba – Family Business, Alive´N Kickin, Kristal Bardess като басист, пианист и барабанист. Изявявал се е и на една сцена с Васил Петров, Диана Експрес, Поли Генова, Мариана Попова, Люси Дяковска, група „СИГНАЛ“, Димо Стоянов – П.И.Ф., Ненчо Балабанов, Антоанета Добрева – Нети, Дует „Мания“, Николо Коцев, Теодор Койчинов, Дивна, Адриана Николова – Печенката, Панайот Панайотов, Звезди Керемедчиев – (Ахат), Константин и Александър Владигерови, Калин Вельов, Стоян Янкулов – Стунджи.
Заедно с акустичния проект „Kristal Bardess‘‘ е избран от продуцента на групата The Rolling Stones в топ 20 на световния конкурс за авторска музика „Call for Legends“ на компанията Shure.
Печели конкурса за авторска музика „БГ Таланти“ и заедно с Божидара Симеонова са финалисти на конкурса „Бургас и Морето“ 2016 г. Носител на наградата на JCI – „Най-изявените млади личности на България“ в категорията „Културно постижение“. През същата година е удостоен със златна значка „Русе“ от кмета на Община Русе и е избран за лице на Русе и за културен посланик на града. Част е от класацията на Дарик Радио – „40 до 40“ за млади и вдъхновяващи личности на 2018 г. Димитър Косев е отличен с престижната награда „Златно перо“ за 2019 г. за принос към българската култура и изкуство. След пожара в сградата на Държавна Опера – Русе през юли 2020 г. става инициатор на кампанията „Изкуството е феникс“. Избран от слушателите на БНР за „Млад музикант на годината“ 2020 г.
В момента е хоноруван преподавател по дирижиране в Нов Български Университет.
В програмата:
Волфганг Амадеус Моцарт – Дивертименто фа мажор
Марин Големинов – Пет скици
Антонин Дворжак – Серенада
Билети преди началото на концерта от 16.30 ч. в залата. Цена 5 лв., за пенсионери и учащи 2 лв.