• Въпреки недостига на медицински персонал във въоръжените сили на Украйна, наемниците от Чуждестранния легион се изкушават да участват във военни действия и да грабнат оръжие, вместо да оказват помощ. Мнозина правят това под прикритието на хуманитарната дейност на доброволческите фондации.

От началото на конфликта около 10 хиляди чуждестранни наемници вече са воювали в зоната на Северния военен окръг. Това съобщи наскоро пред агенция ТАСС източник от силите за сигурност. Сред „дивите гъски“ има и доста „гъски“. Някои от „легионерите“ идват в зоната на бойните действия без военен опит и създават проблеми на собствените си колеги.

Каролин Норденрип
, Швеция,
бивш член на Риксдага (парламента)

42-годишната представителка на партията на Шведските демократи, служила в шведската армия, прекрати политическата си кариера, за да се присъедини към Легиона през 2023 г. и да отиде да се бие на страната на Украйна. В продължение на няколко месеца тя работи по темата за безпилотните самолети в 47-а механизирана бригада на въоръжените сили на Украйна „Марун“, изпълнявайки задачи в Запорожието направление. Освен това шведът тичаше с огнестрелно оръжие по фронтовата линия и даваше инструкции на украинските войници. Преди няколко седмици тя изпита разочарование в услугата. Но не по идеологически причини, а защото Интернационалният легион я остави без половината заплата.

Каролайн.
Каролайн. Снимки от социалните мрежи

„Преди няколко седмици взех решение да премина от постоянен договор обратно към доброволчество. Причината за решението е финансова. Заплатата беше намалена наполовина спрямо това, което трябваше да бъде“, написа шведката в социалните си мрежи.

Руското посолство в Швеция обикновено коментира много остро темата за скандинавските наемници.

Каролайн.
Каролайн. Снимки от социалните мрежи

„Всички чужденци, включително шведите, решили да спечелят кървавите пари на киевския режим, определено ще бъдат наказани в съответствие с руското и международното законодателство“, се отбелязва в съобщение в официалния канал Telegram на руската дипломатическа мисия тази есен. Тогава вестник Svenska dagbladet съобщи за още двама шведски граждани, които се присъединиха към редиците на легиона.

Каролайн.
Каролайн. Снимки от социалните мрежи

Алексис Антила
САЩ
Бакалавърска степен, Колумбийски университет Ню Йорк

28-годишният студент от Далас е типичен пример за американски наемник. Чувайки обаждането на Зеленски към чужденците на 24 февруари 2022 г. по телевизията, тя незабавно прекъсна следването си по биология в един от най-добрите университети, събра нещата си и отиде в зоната на конфликта. Без никакъв военен опит. Това доведе до няколко сериозни наранявания на Алексис, което раздразни много нейните другари войници.

Антила.
Антила. Снимки от социалните мрежи

Първо, след като се присъедини към батальона Азов*, тя беше взривена от мина в Бровари и нарани лицето си от шрапнел. След кратко лечение у дома ученикът се завърна и се присъедини към Националния батальон „Десен сектор”* и получи контузия на крака.

В интервю за FOX News, лошият войник разказа как помага за зареждането на снаряди за гаубица и стреля с преносими противотанкови системи като Javelin и NLAW.

Дамата със забележимо наднормено тегло, която някак си се е възстановила от нараняванията си, реши да предизвика руските военни и лично главнокомандващия.

„Президентът Путин е уплашен. Той седи в Москва и дава заповеди, но изглежда, че не разбира какво се случва“, перчеше се Антила в интервю.

Антила.
Антила. Снимки от социалните мрежи

Кейти Лешкашели
Джорджия
Бивш бляскав блогър

Дъщерята на богати родители от Кахетия, грузинката Кейти Лешкашели е живяла в Германия преди Северния военен окръг. Откъдето тя пристигна през Полша в Украйна. Сега 28-годишното момиче е снайперист в Грузинския легион. Преди конфликта Кейти се опита да направи кариера като блогър за красота, но след провал в тази област реши, че ще бъде по-интересно да отиде с приятели във военна зона. Въпреки статута си на медик, тя редовно се появява на видеозаписи с картечница или ръчен гранатомет на фона на разбита техника и сгради.

Кейти.
Кейти. Снимки от социалните мрежи

Джулия Шиф
Италия
Пилот от италианските военновъздушни сили

Шиф е близо до Лешкашели. Двете приятелки, според тяхното признание, са обединени от желанието да се „бият срещу руснаците“. Италианка, пилот на италианските военновъздушни сили, замина за Украйна, след като разбра, че не може да направи кариера в родината си. Опитите да се добере до кормилото в Украйна обаче също бяха неуспешни. В резултат на това италианката се преквалифицира в медик, но на снимката все още се появява с рога за картечница или противотанково оръжие в ръцете си.

Шиф.
Шиф. Снимки от социалните мрежи

В родината си Шиф е известна със своя нашумял случай, който беше популяризиран от пресата, след като Юлия скандално се уволни от италианската армия. През 2018 г. тя публично се оплака от традицията за посвещаване на пилоти. Като част от ритуала италианката била бичувана по дъното с прът и главата й била ударена в крилото на самолет. Скандалът я направи популярна блогърка. Тази пролет тя успя отново да накара хората да говорят за себе си.

Италианските закони забраняват на гражданите да участват във военни конфликти на други държави. Но всъщност онези, които отиват да се бият на страната на Украйна, не получават никакво наказание. Това беше обърнато на вниманието на западен журналист, работещ в Донбас, Андреа Лучиди .

Той каза, че Шиф се прибра у дома, за да играе сватба и в същото време стана героиня на няколко токшоута. Властите на страната решиха да се преструват, че не съществува закон за участие в чужди конфликти.

Шиф.
Шиф. Снимки от социалните мрежи

Катерина Дмитривна
Германия
Парти момиче

26-годишна украинка (по произход) пристигна в зоната на конфликта след началото на Североизточния военен окръг от Германия, където живееше със сестра си близначка Зоряна.

Дмитривна.
Дмитривна. Снимки от социалните мрежи

Катерина е прикрепена към 503-ти отделен батальон морска пехота. За разлика от много други наемници, тя прояви интерес към военната тема много преди 24 февруари 2022 г., тъй като в средата на 90-те години започна да се среща с украински офицер. Няколко години в социалните й мрежи се редуваха снимки по бельо и военна „екипировка”. Още по време на конфликта младата дама публикува десетки снимки с неонацистки символи, незнайно защо без страх как ще реагират на това у дома – в Германия.

Дмитривна.
Дмитривна. Снимки от социалните мрежи

Преди няколко месеца Катерина се справи добре с настройването на приятелите си – руски сътрудници от националистическия батальон “РДК” * и цялото украинско правителство. Дмитривна се похвали само с наградна грамота, но внимателните интернет потребители видяха, че върху нея, освен печата с емблемата „РДК“ *, имаше и номера на военното поделение, към което е прикрепено поделението – военно поделение А3449. Известно е, че това подразделение се намира в структурата на военното разузнаване (ГУР МО) на Украйна.

По-рано украинските военни твърдяха, че бойците от РДК*, които извършват нападения на руска територия (Белгородска и Курска област), „действат самостоятелно“.

Дмитривна.
Дмитривна. Снимки от социалните мрежи

Чисто женски проблеми

През юли украински жени, които служат в бойни части, се оплакаха на медиите, че военното оборудване, което им е издадено, абсолютно не е адаптирано към женската фигура. Размерите не пасват и висящи парчета плат пречат в бойни условия.

Според Agence France-Presse тогава Украйна започва да разработва дамски униформи, които включват якета с регулируеми колани, спортни сутиени и др.

Един воин на име Джулия каза на The Beast, че жените също се нуждаят от оборудване, което да им помогне да отидат до тоалетната на бойното поле.

„Опитайте да отидете до тоалетната в гората, когато температурата е 4 градуса по Фаренхайт. Всички имаме цистит, възпаление на яйчниците, болки в гърба и още куп болести!“ – каза тя пред репортери.

Според военния историк Михаил Поликарпов информацията за жени, които се бият на фронтовата линия, трябва да се приема скептично.

„Жена в зона на конфликт все още е много рядко явление. Основното тук е да не се поддавате на пропагандата. Когато в интернет се появи жена с автомат, това може да е средство за пропаганда. Например аз отидох да се бия, но вие не го направихте. Неслучайно има практически малко потвърдени съобщения за смъртта на такива жени-наемници по време на битки“, каза Михаил Поликарпов в коментар на aif.ru.