• За великата актриса феминизмът означава да си лягаш, с когото си поискаш
  • Американката вини тримата си съпрузи за тирани, възпрели волността ѝ
  • В търсене на точния „мачо“, който да си заведе в хотелската стая

На последния кинофестивал в Кан през май Джейн Фонда така се бе развихрила, че скри шапката на кинаджии, журналисти и публика. Изцепките ѝ в ролята на специален гост бяха безброй, но върхът на зрелищния ѝ сладолед стана мятането по спечелилата голямата награда французойка Жюстин Трие на навитата на руло диплома-пергамент. Защото, след като благодари на майка, баща, любими и колеги за помощта, която ѝ били оказали за извъртането на лентата – лаурет „Анатомия на едно падане“, режисьорката си тръгна, гушнала само кутията със „Златната палма“. А забрави да вземе изписаното на ръка свидетелство за успеха и обявилата наградата Джейн Фонда я замери в гръб с пергаментеното руло. Елегантната публика във Фестивалния дворец в Кан си умря от смях и ръкопляска на легендарната американска актриса така, сякаш тя бе спечелила най-знаковия приз на прочутата филмова надпревара, а не Жюстин Трие.

На другия ден аплодисментите за Джейн продължиха цветно по телевизорите и черно на бяло във вестниците, като израдвалото се на щуротията ѝ пишещо братство я нарочи за най-жизнерадостната дама на заключителния купон.  В репортажите и дописките за финалната вечер бе припомнено и нейното паметно обяснение в съпътстващо фестивала токшоу, че била много влюбена преди време в колегата си Робърт Редфорд и щяла да му пристане, само да я бил пожелал. Ама не ѝ било вързало, тъй като холивудският ас бил винаги страхотно ядосан, като според мераклийката така той май отблъсквал жените и затова била тръгнала приказка, че бил преминал на „другия бряг“.

С Робърт Редфорд

Не бяха забравени също така изказаната от легендарната актриса в блиц-интервю в Кан благодарност към тримата ѝ бивши съпрузи за подарената ѝ от тях поука, че най-хубавото нещо в живота е да бъдеш „сингъл“, тоест „безбрачен“. Или пък станалото пословично нейно категорично отхвърляне на Десетте божи заповеди, тъй като те ограничавали човешката свобода и най-вече щенията на нагона. Накрая някои по-шашави френски журналисти не се поколебаха да определят Джейн Фонда като „най-палавата девойка“ на Кан напоследък, чийто поглед през цялата заключителна фестивална вечер бил шарил по мъжете около нея, сякаш в търсене на точния „мачо“, който да си заведе в хотелската стая след купона. Една такава елегантна била, писаха нахаканите репортери, предизвикателна, с привлекателни, макар и крехки форми, с проницателни сини очи, та били те и „рамкирани“ от дълбоки бръчки, които в края на краищата, ако искаш, може и да не забележиш.

Въобще да не повярва човек, че преди пет години Джейн Фонда обявява на всеослушание: „Каквото било – било, магазинът, там отдолу, вече е затворен!“ А преди пет години тя бе само на… 80!

Една холивудска притча разказва, че в края на 1937 г. топ-актрисата по онова време на Филмовата Мека Бети Дейвис била принудена да заснеме доста сцени от лентата „Дъщерята на вятъра“, обяснявайки се в любов на… празна стена. Нейният партньор във филма Хенри Фонда трябвало да замине спешно от Лос Анджелис за Ню Йорк, за да присъства на раждането на първото си дете, което се оказва момиченце и го кръщават Джейн. Като поотрасва, девойчето няма никакви напъни да следва професионалната диря на известния си родител. Завършва престижния нюйоркски колеж „Васар“, след това учи няколко години в Европа, където получава не едно и две признания за хубостта си от популярни ценители на женската красота и накрая се завръща в САЩ с намерението да работи като модел.

Променя професионалната дестинация след случайна среща с известния като умел театрален педагог режисьор Лий Страсбърг, който я убеждава да посещава лекциите му в ръководената от него майсторска актьорска школа. Оказва се, че във вените на Джейн бащината ѝ кръв много не се е размила с тази на майка й Френсис – аристократка, но гледаща с неприязън на всеки занаят, та бил той и артистичен. Та Джейн се изявява като най-добрата актриса в курса на Страсбърг и едва навършила 22 години тя получава първата си главна роля в лентата  „На пръсти“. Отзивите за играта ѝ са повече от окуражаващи и тя задълбава в бащиното поприще.

В началото на шейсетте години младата актриса пък се запознава с Роже Вадим – откривателят и спътник за малко в живота на двете вече ярки звезди на европейското кино – Бриджит Бардо и Катрин Деньов. След раздялата си с Катрин през 1963 г. той става първият съпруг на Джейн и я режисира в няколко филма, които я качват на пиедестала на световен секс символ. Първият от тях е от 1964 г. – „Удоволствето и любовта“ /”La Ronde”/, където за ужас на баща си Хенри, щерката се съблича гол-голеничка. Старият кино-ас наистина се разтреперва, защото, ако това се било случило в Америка – „червеният картон“ от пуританския Холивуд й би бил сигурен. Вероятно за това Джейн си остава в Европа и през 1968 г. Вадим я снима във фантастиката с еротичен привкус „Барбарела“, утвърждавайки все още законната си съпруга, която междувременно му е родила дъщеря Ванеса, като една от най-мечтаните жени на планетата. Това вече се възприема добре в Холивуд, куп продуценти я пожелават в хор и кариерата ѝ направо литва във висините на Седмото изкуство. И през 1969 г. се снима в лентата „Уморените коне ги убиват, нали?“, като за изявата си е номинирана за пръв път за „Оскар“, ама прегръща статуетката две години по-късно за ролята на проститутката Бри Даниел във филма „Момиче на повикване за инспектор Клут“. Успехът в Америка е страхотен, но я отдалечава от тласналия я към филмовите върхове съпруг Роже Вадим и на 16 януари 1973 г. те се развеждат.

С Тед Търнър

Само три дни след официалната разлъка Джейн обаче се омъжва за пацифиста и изгряваща звезда на Демократическата партия на САЩ Том Хeйдън, от когото е успяла да забременее и ражда сина им Трой О’Донован на 7 юли същата година. Разделят се  през 1990 г., но на следващата година Джейн надява брачната халка на желания от хиляди жени в Америка симпатяга и тв-магнат Тед Търнър. С него пък се разделят в началото на новото хилядолетие, защото съпругът е вбесен от антихристианските изцепки на половинката си, включващи споменатото отхвърляне на десетте Божи заповеди и твърдението, че християните били неудачници. Джейн пък заявява на всеослушание, че няма да се откаже от принципите си заради един тъп брачен договор и го скъсва най-демонстративно. Та Роже, Том и Тед са тримата законни съпрузи на великата актриса, които, както стана дума в началото, са я убедили, че е най-добре да си живее сама и да си ляга, с когото си пожелае. Нещо, което според собствените й признания била правила често, дори когато на пръста ѝ е била надяната халка с инкрустираното име на всеки един от тримата й благоверни.

А хубавото е, че за да бъдат изредени завоеванията на секс-богинята Джейн Фонда на полето на страстта, въобще не е нужно да се ровиш в жълтите издания на Америка и Западна Европа от последния половин век. Достатъчно е да разтвориш собствената ѝ автобиография, в която тя пише като начало, че била загубила девствеността си на 18 години от нашумелия в Америка в средата на петдесетте години актьор Джеймс Франсискъс. Според собствените ѝ признания в томчето, в края на петдесетте години и началото на шестдесетте Джейн прекарва последователно или еднвременно през чаршафите си свръх богатия мениджър във „Формула 1“ граф Джовани Волпи – син на основателя на кинофестивала във Венеция Джузепе Волпи, именитите холивудски продуценти Хосе Антонио Сайнц де Викуня и Санди Уайтлоу, както и вече прославилите се актьори Уорън Бийти, Питър Ман, Крисчън Маркуанд и Уилям Уелман Младши. Не отказва Джейн дори компанията на всеизвестни хомосексуалисти като великия танцьор Тим Евърет и театралния режисьор Андреас Вуцинас, с които прекарва дни и нощи, може би и за да ги накара да повярват, че „отсамният бряг“ е също така приказен. Интересното е, че докато е била омъжена за изваялия я като кино-величие Роже Вадим, тя му изневерява, без да й мигне окото, с бореца срещу войната във Виетнам и фен на легализирането на марихуаната Фред Гарднър, а също така с младия колега и бъдещ холивудски ас Доналд Съдърланд. Признава още Джейн, че по време на брака ѝ с политика Том Хейдън тя е имала седеммесечна авантюра с близо двайсет години по-младия от нея италиански футболист Лоренцо Качиаланца и половинката ѝ въобще не била усетила забежката. Но, както самата актриса обяснява, че дори и да искала, не можела да изреди всичките си любовници, тъй като не ги помнела, още повече, че за нея те са били просто черешки върху сладката торта на живота ѝ.

Списъкът със значимите креватни завоевания на Джейн Фонда обаче допълва биографката ѝ Патриша Босуърт, която отбелязва в излязлата през 2011 г. книга, че по време на дългата си кариера актрисата е била винаги готова за секс, при това по няколко пъти на ден. Като обикновено я ощастливявали предпочетени от нея красавци от ранга на френския ѝ колега Ален Делон, американския музикант и актьор Крис Кристоферсън, цветнокожия джазмен Джими Смит. Следват секс-машината и фронтмен на „Ролинг Стоунс“ Мик Джагър, прочутият шведски оператор на над 120 филма Свет Нюквист, популярният американски журналист и водещ на гледано от милиони токшоу Джералдо Ривера, авторитетният филмов критик и коментатор Робърт Шеер, прочутият фризьор на Холивуд Джей Себринг, който е зверски убит при една от най-жестоките касапници в Холивуд. Не само това – когато в началото на седемдесетте години Джейн Фонда прегръща каузата на борците срещу войната на САЩ във Виетнам, тя общува в Париж с много завърнали се от там военнослужещи с различен ранг. И никак не се колебае да зарадва с ласките си тези от тях, които ѝ харесват. Същото правела по-късно и със съмишлениците ѝ в нейната борба за опазване на околната среда, в тази срещу традиционната християнска църква и т.н. А за последно „успешно попадение“ на Джейн Фонда се сочи известният американски музикален продуцент Ричард Пери, с когото тя живее без брак от 2009 до 2018-та, когато успокоява геронтофилите в САЩ и по света, че дюкянът, там, отдолу, вече бил спуснал кепенци!

С Ричард Пери

Мнозина си задават въпроса на какво се дължи изключителната не само сексуална, но също така професионална и обществена активност на великата американка до дълбока старост? Естествено потърсилите отговора му десетки журналисти и кинокритици сочат на първо място гена й, който е концентрирал в себе си здраве и дълголетие от поне половин Европа – корените й са холандски, германски, шведски, италиански, ирландски, френски и др. На второ място е желанието ѝ да преследва трудни, понякога непостижими, но винаги свързани с борба и изразходването на много енергия цели, без да ѝ пука, че преследването им може да ѝ навлече сериозни неприятности. Като например белезници и арест – нещо, на което Джейн изглежда е свикнала и което ѝ се случва за последен път на 82 години. Закопчана е във Вашингтон и престоява няколко дни зад решетките заради участие в екологичен протест, прераснал в стълкновения със силите на реда.

Другото, което я крепи и я извисява, е нейната вечна неудовлетвореност от постигнатото и готовността да се откаже дори от сигурен успех в името на нещо ново. Така например през осемдесетте години, когато е на върха на славата си като актриса, тя загърбва филмовата кариера и се отдава на прохождащата и смятана от мнозина спортни специалисти за неефикасна аеробна гимнастика. Няма значение – Джейн се захваща с нея и дори успява да я популяризира в целия свят, като инициативата ѝ е богато възнаградена и морално от милиони следовнички и следовници, и материално – от продадените учебници, видеокасети, екипи и т.н. И със сигурност аеробиката, гимнастиката и съпътстващия ги природосъобразен начин на живот са „виновни“ за това Джейн Фонда да бъде „най-палавата девойка“ в Кан през миналия май.

https://trud.bg/