Децата на „Българската Коледа“ от Добрич:

0
2315

 ДАНИ БОРИ ДЕТСКАТА ЦЕРЕБРАЛНА ПАРАЛИЗА

Малкият Дани от Добрич, който е само на 2 години и 10 месеца, упорито се бори с детската церебрална парализа, диагноза, която му е поставена преди близо две години.

Йордан Веселинов Ганчев- Дани е роден в 31-ва гестационна седмица в Добрич, като е тежал едва 1080 грама. Цели 2 месеца е прекарал в кувьоз,  със силно увредени органи. При преглед при невролог на 25.11.2017 г., когато Дани е бил само на 10 месеца, е диагностициран с ДЦП. Дотогава Дани е трябвало да се опитва да се обръща сам, да движи крачетата и ръчичките, но той не го е правил. От момента на диагностицирането до днес, Дани и семейството му не спират да се борят със страшната диагноза.

На 3 ноември 2018 г. майката на момченцето – Славина Ганчева, се обърна към цяла България за помощ, тъй като разходите за ежедневните рехабилитации на детето не са по силите на семейството.

„След старта на кампанията и отваряне на дарителските кутии се оказа, че събраната сума е 70 000 лева. Хората, които се включиха в кампанията, не бяха само от цяла България, бих казала, че имаше от цял свят – наши приятели, познати. Тази сума ни осигури спокойствие напред във времето и ние прекратихме кампанията, тъй като има много други деца в тежко положение“ – разказва майката.

В момента Дани провежда рехабилитация в частен център в София – по 2 процедури на ден. Въпреки че момченцето е много малко, напредъкът е осезаем, казва Славина. Дани задържа за известно време вратлето си, опитва се да се застоява седнал. „Той е много послушен и помага на рехабилитаторката – изпълнява точно каквото му каже, осъзнава, че това е в негова полза“ – обяснява Славина.

Семейството ще кандидатства отново пред „Българска Коледа“. Парите, които се отпускат за Детска церебрална парализа, са 1 000 лева. Предишните средства са изразходени в Специализираната болница за рехабилитация „Света София“. НДТ

4-ГОДИШНАТА СИАНА ПОЧТИ СЕ ПРЕБОРИ С ВРОДЕНАТА СИ АНОМАЛИЯ

Сиана е от Добрич и сега е на 4 години и 9 месеца. Момиченцетое родено с вродена аномалия, която се среща при едно на 100 000 деца – луксация на коленете, която води до тежки деформации на тибиите.

През първите три години след поставянето на диагнозата семейството се среща с множество ортопеди. Проф. Димитър Райков от Варна ги обнадеждава, че има решение на проблема им, но се налага операция, която не може да се извърши у нас.“Разбрахме, че след като детето навърши 2,5 г., трябва да му бъде направена спешна интервенция в рамките на 6 месеца. Потърсихме мнение и от друга държава – Германия”, разказва бащата на Сиана Живко Димитров.

Родителите кандидатстват за финансиране от Фонда за лечение на деца в чужбина и получават одобрение и помощ от държавата. И така през 2018 г. момиченцето претърпява две сериозни операции в клиниката в град Ашау, които за щастие са успешни.

Заради бързия растеж на крачетата на Сиана, се налага регулиране на ортезите, с които тя се движи постоянно. Средствата, както за операциите, така и за това посещение в немската клиника, са непосилни за семейството. На помощ дошла „Българската Коледа”.

„Връщайки се след контролния преглед, който наложи регулиране на ортезите, попълнихме документите за „Българската Коледа“ и ни одобриха. Надяваме се, че лечението вече е на финалната права.Сияна се подобрява и нещата вървят към края си” -радва се бащата. Дъщеря му не е спирала да ходи на нормална детска градина, прекъсва посещенията си в детската градина само, когато посещава клиники. Радва се и се забавлява с приятелчетата си в забавачницата.

Предстои последният контролен преглед да установи дали окончателно трябва да бъдат извадени имплантите от крачетата на Сиана и тя да се превърне в наистина, ама наистина едно нормално и лъчезарно момиченце, надяват се родителите й.

От “Българската Коледа” се нуждаят още много хора, много деца, затова всеки, който може, да помогне, призовават те. НДТ