Всички 11 детски градини в Добрич, които от тази година се помещават в 17 сгради, са готови за новата учебна година, съобщи на пресконференция ресорният зам.-кмет д-р Емилия Баева. Децата, които посещават забавачниците, са 2 127. От тях 512 тръгват на детска градина за пръв път и ще са разпределени в 21 групи. Миналата година малчуганите в първа група са били 560, което е около две групи повече, отколкото тази година.

Всички детски градини са освежени и ремонтирани, стаите – пребоядисани, пердета и спални завивки – изпрани. В ДГ 12, в кв. „Дунав“, е сменена дограмата и е поставена висока ограда. „Държа да подчертая, по повод всякакви слухове, че след като намалихме двора на детската градина и поставихме висока ограда, останалата част ще бъде продадена“, каза д-р Баева.

В ДГ 17 е подменен частично покривът, в ДГ 20 е боядисана фасадата и е подменена ел. инсталацията, в ДГ 23 е извършен ремонт на парното и на покрива.

Осигурени са учебни помагала за всички деца от подготвителните групи, както и за 4-годишните малчугани, които от тази учебна година са на задължително предучилищно образование.

Според спуснатите от МОН Насоки за обучение в условия на пандемия, остава задължително спазването на дистанция между персонал и деца; всички входове на градината да бъдат отворени, задължителна е дезинфекцията и проветряването, както бе досега. Осигурени са диспенсъри за течен сапун и хартиени кърпи. Родители няма да бъдат допускани в сградата. Ще се извършва ежедневен сутрешен филтър.

Децата в детските градини няма да носят маски в стаите, освен ако има препоръка от личен лекар или пък родителят желае. Маски ще се носят само в общите помещения.

Всички 17 общински училища също са готови за новата учебна година. Осигурени са за всички ученици учебници.

Първокласниците тази година са 637, срещу 653 от м.г. – тоест, близо една паралелка по-малко. Миналата година общо учениците в общинските училища са били 8913. Към днешна дата все още не е ясно колко ще са учениците през учебната 2021/2022 година – това ще бъде обявено в края на месец септември, тъй като всеки ученик трябва да има личен акаунт, заради онлайн обучението.

Тази година системата за дистационно обучение е по-гъвкава, посочи д-р Баева. Дадена е възможност по области, общини и за всяко училище – всеки да решава самостоятелно.

В Насоките е указано официално откриване на 15 септември да има само за първи клас, а в гимназиите – само за осмокласниците, но това всеки директор преценява, каза още д-р Баева и пожела на всички ученици максимално дълга присъствена учебна година. НДТ