• Изцяло покрити с кадастрална карта и регистри са съдебните райони Луковит, София-град, Тетевен, Троян, Добрич, Балчик, Благоевград, Каварна, Асеновград и Несебър.

 

Данните са от справка на Агенцията по геодезия, картография и кадастър. Това става известно от отговор на министъра на правосъдието Надежда Йорданова на въпрос от народния представител Богомил Петков, публикуван на сайта на Народното събрание.

Във въпроса се посочва, че съдебните райони в страната са 113.

Откриването на производство по създаване на имотен регистър за всеки съдебен район става със заповед на министъра на правосъдието, след като на територията на района е била одобрена и влязла в сила кадастрална карта и кадастрални регистри. Към настоящия момент такива заповеди има за районите Каварна, Асеновград, Балчик, Благоевград, Добрич, Троян, Несебър. Заповедите са издадени в периода от 2005 г. до 2020 г., като четири са от 2006 г., две са от 2020 г., а една е от 2005 г., се посочва в отговора на министър Йорданова.

Тя уточнява, че от Агенцията по геодезия, картография и кадастър се изпраща информация за одобрени кадастрални карти и регистри за територии, които не покриват цял съдебен район. Данните се съхраняват, но едва когато информацията покрие целия район, тогава следва да се пристъпи към заповед за откриване на производство по създаване на имотен регистър за съответен съдебен район.

Министър Йорданова припомня, че от 2009 г. Агенцията по вписванията е внедрила, поддържа и надгражда информационна система на имотния регистър, в която се извършват всички вписвания, отбелязвания и заличавания на актове. Също така добавя, че информационните системи на кадастъра и имотния регистър са интегрирани и обменят информация относно вписани актове и изменения в кадастралната карта и кадастралните регистри.

„Максималното електронизиране на процесите и обслужването, създаване на качествени, привързани партиди и имотен регистър са първите приоритети в областта на развитие на системата на имотния регистър, по които да се работи. С цел създаване на условия за електронни имотни партиди, Агенция по вписванията се включи в Плана за възстановяване и устойчивост пълна дигитализация на хартиените масиви, налични в службите по вписвания“, се казва още в отговора на министъра на правосъдието.