ДЕСЕТКИ СМЕЛЧАЦИ СЕ ХВЪРЛИХА В МОРСКИТЕ ВОДИ ЗА БОГОЯВЛЕНСКИЯ КРЪСТ

0
439

 

  • Няколко десетки смелчаци се хвърлиха в морските води край Балчик, Каварна, Шабла, Крапец и Албена, за да стигнат до Богоявленския кръст, който се хвърля традиционно всяка година на Йордановден.

В Балчик пръв до кръста стигна 22-годишният Никола Колев. Младежът съобщи, че посвещава победата на любимата си баба Йорданка, която е на 74 години. Общо 31 смелчаци се хвърлиха във водата за Божия символ. Всички те получиха по по 50 лева от Общината. Победителят Никола Колев обяви, че ще дари наградата си от 200 лева за лечението на болно дете и призова останалите плувци да направят същото. Част от тях се отзоваха на призива му. Общата сума, която бе събрана, е 850 лева. „Поздравявам всички с днешния празник Богоявление! Благодаря на участниците в церемонията по хвърляне на кръста и желая на Никола Колев и всички плувци здраве и успешна нова година“, каза кметът на Балчик Николай Ангелов.

Всички плувци бяха благословени от отец Стратия.

12 мъже се включиха в ритуала за ваденето на кръста в Каварна. Пръв до него стигна Момчил Белчев. Той побеждава в традиционния ритуал за седми път. Победителят сподели, че посвещава тази победа на съпругата и сина си.

МОМЧИЛ БЕЛЧЕВ ИЗВАДИ КРЪСТА ОТ ВОДИТЕ НА КАВАРНЕНСКОТО МОРЕ ЗА СЕДМИ ПЪТ

9 мъже се надпреварваха за кръста на къмпинг „Добруджа“ в Шабла. Най-бърз се оказа 19-годишният Валентин Сурталов от с. Крапец.

18-годишният Мануил Недев от Добрич пък победи сред седмината кандидати за кръста в село Крапец. Той посвети победата на своята майка, която празнува на Йордановден.

Общо 17 смелчаци се хвърлиха в ледените води на Черно море край ваканционно селище „Албена“, за да извадят кръста по случай големия християнски празник Богоявление. Пръв сред тях бе Венцислав Иванов от Добрич. Веднага след като получи благословия от йеромонах Филип Кирилов от храм „Свето Успение Богородично“ в с. Оброчище, той пожела на събралите се миряни здраве и благополучие през новата 2023 година, както и повече късмет, какъвто е имал той днес. За първи път през тази година два допълнителни кръста бяха хвърлени в морето и извадени от Калоян Коев от Добрич и Пламен Атанасов от с. Оброчище. „Това е изцяло моя инициатива, с която искам на Богоявление да отдадем почит към триединството на Бог – Отец, Син и Светия Дух“, сподели йеромонах Филип.

Проявата бе организирана от църковното настоятелство на храм „Св. Успение Богородично“ в с. Оброчище, съвместно с „Албена“ АД и „Албена Автотранс“ АД. По-рано в църквата бяха отслужени празнична Света литургия и Велик водосвет.

НДТ