Депутатите лекари от БСП заминават за болниците в Свищов и Шумен.

0
650

Депутатите лекари от БСП заминават за болниците в Свищов и Шумен. Това съобщи председателят на българските социалисти Корнелия Нинова в пост във Фейсбук.

“Проведохме разговор с тримата наши депутати-лекари: проф. Михайлов, Тимчев и Тасков. Те изявиха желание да заминат за там и да се включат в помощ на хората”, уточнява Нинова.

“Обадих се на министъра на здравеопазването да даде съгласие да бъдат допуснати да лекуват в болницата. От него разбрах, че остра нужда от лекари изпитва и болницата в Шумен. Разговаряхме да разделим нашите депутати – единият в болницата в Шумен и двама в Свищов. Утре заминават. Благодаря на колегите лекари. На всички българи кураж. Знам, че ще се справим” написа лидерът на БСП в поста си.

В момента в двете болници в Свищов и Шумен ситуацията е критична заради недостиг на медицински персонал. Без лекари и сестри болните в крайдунавския град се обслужват от рехабилитатори и кинезитерапевти, алармира кметът на Свищов, който стана доброволец в болницата, но също се зарази и е под карантина.

Лекарите от другите отделения отказват да влязат в Covid отделението, защото са над 64-65 години,  имат редица заболявания и това би им навредило на здравето, каза болничният управител икономистът Илиян Венков, който също влиза в инфекциозното отделение да помага.

Недостиг на медици поставя в критична ситуация и шуменската болница. Пациентите в инфекциозното отделение са повече от капацитета. Разкрива се още един COVID сектор. Увеличава се броя на заразените медици, което прави изключително трудно организирането на лечебната дейност. С коронавирус там са 7 лекари, 10 медицински сестри и 8 санитари, работещи в болницата. Директорът на шуменската болница д-р Димитър Костов отправи призив за помощ към своите колеги и определи ситуацията като критична.