Ден №100 на протестите прераства в пето “Велико народно въстание”

0
758

Днес се навършват 100 дни от началото на гражданските протести срещу потъпкването на демокрацията, корупцията във властта и дефектната съдебна система. 16 октомври е обявен и за дата на петото “Велико народно въстание” – инициатива на “Отровното трио”. Основните искания са добре известни –  ръководителите на правителството и на прокуратурата Бойко Борисов и Иван Гешев да си ходят.

 

“Въстанието” ще започне в 17 часа „триъгълника на властта” в центъра на София. Митинги ще има и в други градове – и в България, и зад граница. Специално за очаквания мащабен протест тази вечер в столицата пристигат четирима евродепутати, солидарни с гражданското недоволство на българите. Студенти от СУ “Кл. Охридски”, които вчера излязоха на митинг пред “Алма Матер”, обявиха, че днес ще се присъединят към големия протест на площад “Независимост”.

Организаторите на “петото въстание” обявиха, че на стотния ден ще има изненади.

Гражданското недоволство получи подкрепа и от повече от 1000 български учени и творци, които пуснаха подписка с искане за пет оставки – на  Борисов  и Гешев, както и на ръководителката на НС Цвета Караянчева, на шефа на парламентарната комисия по култура Вежди Рашидов и на директора на националната телевизия Емил Кошлуков.

 

Междувременно стана ясно, че в предаването “Панорама” на БНТ тази вечер политици няма да участват. Това е необичайно за формата, който е с политическа насоченост. Обяснението е свързано с акциите срещу известни участници в “Панорама” в предишните петъчни вечери. Вече няколко пъти активисти на гражданското сдружение БОЕЦ, “Правосъдие за всеки” и “Демократична България” посрещат с неудобни въпроси, лозунги и освирквания видни политици на излизане от сградата на телевизията на “Сан Стефано”.

 

В “капана” на гражданското недоволство попаднаха депутатът Даниела Дариткова, евродепутатът Андрей Новаков, министрите Деница Сачева, Костадин Ангелов и Десислава Ахладова. Част от тях бяха изведени от полицията по заобиколни пътища, други като Новаков опитаха да разговарят с протестиращите, но отново се наложи униформени да го спасяват от гражданския гняв.

 

Водещият на “Панорама” Бойко Василев определи като неприемливи тези форми на атаки срещу гостите на предаването. Така днес в студиото няма да има нито един представител на основните политически сили. Според анонса днес в предаването ще участват Арман Бабикян от “Отровното трио”, политолозите Димитър Ганев и Първан Симеонов, Любен Дилов и доц. Наум Кайчев.

 

В ДРУГИТЕ ГРАДОВЕ

Прояви днес са планирани и в други градове от страната. В Русе те започнаха още от сутринта – граждани се събраха пред РИОСВ и поискаха оставката на министър Емил Димитров и всичките му колеги от кабинета. Демонстрацията бе искане за чист въздух, тъй като заводските комини продължанат да бълват мръсотии. Хората обясниха, че се солидаризират с “Великото въстание”.

 

ОТЗВУК

Продължителните протести в България намериха място в много световни медии. Темата за корупцията и поставеното под съмнение върховенство на закона у нас влезе и в дневния ред на европейските институции.  Евродепутатите приеха с голямо мнозинство безпрецедентна по острота резолюция, осъждаща отстъплението от демокрацията, заглушаването на медиите и корупцията по високите етажи на властта в България.

http://epicenter.bg/