Ден на розовата фланелка в СУ “П.Р.Славейков”

0
2521

Всяка година последната сряда на февруари е известна като Ден за борба с тормоза в училище. Познат е също и като „Ден на розовата фланелка“. На този ден участниците носят розово, за да символизират своята позиция.
Всичко започва през 2007 г. като протест срещу инцидент, свързан с тормоз в едно училище в Канада. През 2008 г. премиерът на Британска Колумбия обявява този ден от февруари за ден срещу тормоза в училище. Всяка следваща година все повече ученици го честват, идвайки в училище с розови тениски и дрехи, поставят си табелки, на които пише „Тормозът спира тук“ и „Ден на розовата фланелка“. Скоро инициативата се подема и от хиляди училища по целия свят. За първи път в България се отбелязва през 2012г.
Учениците от СУ „П. Р. Славейков“ – гр. Добрич за поредна година се включват в инициативата.
И днес всички ученици и учители казаха “Не на тормоза в училище”, закичвайки се с розови фланелки – стикери. В беседи и разговори те обсъдиха проблемите за тормоза в училище и семейството, за необходимостта да бъдем съпричастни и да не затваряме очите си, когато някой е подложен на насилие и унижение.

ПЪРВИ КЛАС
И ние, малките ученици от 1а клас, отбелязахме международния Ден за борба с училищния тормоз.
За децата беше много интересно да се запознаят с повода, довел до отбелязването на този ден. Развълнуваха се, когато си поставиха на блузките символа “розовата фланелка”.
Откликнаха и с огромно желание нарисуваха сърчица с послание да правим добро. Четоха приказки за силата на думите и създадоха свои илюстрации по тях. Гледаха видео филмчета за добрите постъпки, за приятелството и щедростта към хората.

С удоволствие първокласниците от 1д клас се облякохме в розово, с радост в очите приехме и красивите ,,розови фланелки“, които грейнаха на гърдите ни в първия час. В кратка презентация разгледахме различни розови фланелки с послания и призив към всички нас ,,Да бъдем добри, да забравим тормоза и предизвикателствата, но не само за ден!“
Запознавайки се в часа по БЕЛ с ,,Приказка за щастието“, заедно си отговорихме на въпроса „Кой е щастливият герой?“. Всички ученици бяха категорични: ,,Щастлив е този, който помага и прави добро!“ Убедени в това, ние решихме да подарим нашите сърчица виртуално от класната стая… В този ден вълшебните думички се чуваха често, а обещанието това да се случва и занапред, приехме без изключения, разказва класният ръководител на малчуганите г-жа Марияна Илиева.

ТРЕТИ КЛАС
Учениците от 3 б клас, с класен ръководител г-жа Галя Димчева и учител ЦДО г-жа Пенка Георгиева, изработиха розови сърца и написаха послания върху тях: Да бъдат добри, Да си помагат, Да не се обиждат, Да бъдат честни. Обещаха да ги спазват.

Трети г клас, с класен ръководител г-жа Румяна Димитрова, се включи с желание в отбелязване на Деня на розовата фланелка. Децата направиха сърца и на тях изписаха добрите думи: подкрепа, разбирателство, доброта, помощ и т. н. След това си украсиха с тях Дървото на съпричастността и разбирателството. Обещаха си да са по-толерантни един към друг.

Учениците от 4 а клас проведоха беседа на тема ,,Не на тормоза“. Облечени в розови фланелки и с поставена емблема, децата оказаха своята съпричастност към жертвите на насилие. Анонимна анкета доказа, че тормозът не е присъщ за класа. Кулминацията бе изпълнението на песните ,,Приятелство“ и ,,Вълшебните думи“.
Учениците от 9 клас, с класен ръководител г-жа Красимира Христова, подготвиха табло „Не на насилието в училище“, презентация и обсъдиха проблемите на младите хора и начините за справяне с насилието.

В Деня на розовата фланелка розовият цвят е символ на разчупените стереотипи, а посланията са по-силни, когато са подкрепени от важните за децата хора.