Делян Добрев: ГЕРБ е единствената партия с шанс да създаде правителство, ПП и ДБ са в изолация

0
182

© Фокус

Остават буквално няколко часа до деня за размисъл. Тук, в студиото на “Фокус“, сме с г-н Делян Добрев, който е водач на листата в 29-ти МИР-Хасково и – изненада може би и за повечето софиянци – в 24-ти МИР-София, последен.

Да, в 24-ти МИР в София съм последен, 126-та преференция. Изненада е за много хора и някак си не се разбра, че участвам и в тази листа.

Представям ви едно от “остриетата“, както сам обича да ви определя вашият лидер, на ГЕРБ-СДС, г-н Делян Добрев – енергиен експерт, човек с дългогодишна кариера в политиката. Откъде да започнем? От това, че хората вече гледат как да напълнят торбата в най-буквалния смисъл на думата. Всеки влиза да пазарува в магазина, а всеки ден все по-малко хора, независимо дали е в кварталния супермаркет, или в хипермаркета, всеки внимава какво купува.

По този въпрос, ако ми позволите една истинска история. Аз преди не много време за съвсем кратко бях в болница – нищо страшно, но имаше един възрастен човек на съседното легло. И той каза “Аз съм много доволен от “Промяната“. Аз го приех като – нали, всеки си има позиция, не може всички да харесват само ГЕРБ. Но той продължи и казва “Станах много силен, много як станах по време на “Промяната“, което мен вече ме изненада. Той продължи с това, че преди с покупки от 100 лева едва ги е носил с двете ръце, с две пълни торби, а сега със 100 лева ги носи с лекота с едната ръка. Т.е. цените са два пъти по-високи и човекът го е разбрал по собствения си бюджет. Интересното е – и то не само е интересно, то е някак си скандално, че цените в България са вече по-високи от цените в Европа.

Факт.

Т.е. доходите ни са най-ниските, а цените са ни най-високите. И това са всички…

Когато има и социални мрежи, това няма как да се скрие. Почти всеки има роднини, които работят или живеят в чужбина – то се чува, то се вижда.

Точно така. И Фейсбук е пълен със снимки колко струват определени стоки в магазините в Германия, в Австрия, в Португалия, в Испания и същите стоки колко струват в България. Някои от стоките, са с двойно по-високи цени. Едно и също прясно мляко в Германия с една и съща опаковка на една и съща марка там струва 1 евро, тук струва 4 лева или 2 евро.

Чий е интересът и кой позволява това? Защо се случва?

Защо се случва…

И вие можете ли да обещаете, че ако утре сте първа политическа сила и съумеете да направите правителство, това няма да се случва.

Случва се, защото две години няма държава и търговските вериги правят каквото си искат. Служебният кабинет установи, че има надценки от 100% и над 100%, и то в бързооборотни стоки. Купуват например хляба по 70 стотинки и го продават по 1,50 лева. Купуват кашкавала по 21 лева на килограм и го продават по 37 лева на килограм. Сиренето – по същия начин, и един куп други стоки. И забележете, това са – специално хлябът, е бързооборотна стока. Т.е. ти печелиш 100% днес, още 100% утре, още 100% в следващия ден. Никъде, в никой бизнес, дори в престъпния, няма такива печалби. Това според мен не е нормално и ако има държава, ако има стабилно правителство, то съм сигурен, че ще се справи с този проблем. А този проблем ежедневно обира българина. Така, както единият лев, надписан на горивата, ежедневно обираше потребителя в България, така и тези надценки във веригите обират потребителя, печалбите изчезват в чужбина, тези от веригите – към Европа, а онези от горивата – към Русия.

Живеем в държава, в която 40-50% от доходите ни заминават за храна и евентуално за лукса да сипеш гориво в колата. Как бихте спрели това? Представяме си, че в понеделник, след изборите хората пак ще ви питат за левчето – какво ще правите, ще ви питат пак за хляба.

Още по-интересна статистика има. 80% от хората казват, че спестяват от храна, плодове или зеленчуци. 80% от хората. Т.е. 80% от хората вече не се хранят, както са се хранили преди, не се хранят добре. Как ще решим…

Хранят се с боклуци.

Не само това, не си купуват плодове и зеленчуци.

Или с нещо, което е със суроватка, а не с мляко.

Или не си купуват плодове или зеленчуци, или си купуват по-малко кашкавал и сирене, защото цените са им двойни. А как ще се справим с проблема? Така, както сме се справяли в тези десетина години, в които ГЕРБ е управлявал с трите кабинета, защото тогава през цялото време инфлацията е между 0 и 2%, дори имаме няколко години с отрицателна инфлация – цените са падали, не са се качвали. Ние знаем как да го направим и ще го направим. В последния месец на правителството на ГЕРБ – април месец 2021 г., ние сме на пето място в Европа по най-ниска инфлация и само една година по-късно, в последния ден на “Промяната“ сме на 23-то място. Т.е. от отличниците по най-ниска инфлация в Европа, ние станахме слабаците, последните в Европа, 23-ти от 28 държави.

Г-н Борисов е почти всеки ден на срещи в големите зали в страната. Първият ми въпрос е какво по-скоро целите – да втвърдите електората си, лидерът да отиде да уважи хората лично, или да наберете нови привърженици? В последните дни Кирил Петков казва убедено, че те ще са първи.

Ако се гласуваше само с машини, аз бих се усъмнил откъде е толкова уверен г-н Кирил Петков, защото всички продължаваме да имаме съмнения, че се направиха някакви машинации с гласуването с машини. Сега ми се струва, че няма откъде той да е сигурен. Още повече, те не се срещат с избирателите, а обикалят по чужбина. Цяла седмица гледам снимки на Кирил Петкв от чужбина. Може би не ги приемат добре българските избиратели и затова пътуват в чужбина. Но на вашия въпрос – защо Борисов е толкова активен и прави толкова срещи – опитваме се да мобилизираме нашия електорат, защото ние и към момента имаме проблем, не че 100% от гласоподавателите на ГЕРБ декларират, че ще излязат да гласуват, а едва около 80% от тях. Т.е. надяваме се всички да излязат и да гласуват. И тук е важно да се знае, че ГЕРБ е сигурно единствената партия в следващия парламент, която ще има шанс да създаде правителство. Защо? Защото това се доказа в 48-ия парламент – “Промяната“ и “Демократична България“ са в изолация. Те казват “Ние сме добрите, всички останали са лошите“ и тези, “лошите“, не искат да ги подкрепят. Те дори не посмяха в 48-то Народно събрание да внесат кабинет. Внесоха една програмна декларация, която бе подкрепена от около 60 депутата, т.е. на тях не им стигат 60 депутата, за да изберат правителство. Ситуацията и този път ще е същата. А нашият кабинет начело с Габровски – експертен кабинет, разбира се, не политически, заради фрагментацията в парламента събра 114 гласа. Т.е. на нас не ни стигнаха 7 гласа, на тях не им стигнаха 60 гласа. Мислите ли, че те ще си повишат с толкова резултата, че да удвоят броя на народните си представители и да излъчат правителство? Няма как това да се случи. Но пък аз смятам, че ние ще успеем да повишим с малко нашия резултат и се надявам на тези 7 допълнителни мандата, за да може да сформираме правителство.

Стигнахме до там какви са шансовете и обяснихте математически защо ГЕРБ може да направи правителство, ако е първи, и защо на “Промяната“ не стигат едни 60 гласа.

Не само ако е първи. Дори и втори да е ГЕРБ на тези избори, пак единствено ГЕРБ-СДС ще може да сформира кабинет заради това, че както ви казах, “Промяната“ и “Демократична България“ са в изолация, никой не иска да ги подкрепя.

Допреди година-две за вас казваха, че сте в изолация, но смятате, че нещата са се обърнали.

Обърнаха се нещата, да, защото всички видяха на какво са способни. Не са способни, с две думи.

Кажете ми за бюджета. Според вашия колега Радомир Чолаков, който беше шеф на Правна комисия, следващото Народно събрание не трябва да приема абсолютно нищо преди вече да е избрано редовно правителство, защото много пъти сте били лъгани. Или все пак трябва първо прословутият бюджет да се гласува? Служебният министър на финансите излезе с инфарктни констатации и прогнози.

За бюджета със сигурност е хубаво да има първо правителство и не се очакват избори, защото всяка партия ще се опитва да се хареса на избирателите и много трудно ще се удържи финансовата дисциплина, много трудно ще се направи така, че дупката в бюджета, която съществува към момента, да стане още по-голяма. Интересно е, че споменахте Росица Велкова, защото тя имаше две противоречащи си изказвания. Единият ден каза: “Положението е трагично, ще стигнем до Международния валутен фонд (МВФ), може да се стигне до промяна на курса на лева с еврото“, а на следващия ден излезе и каза: “Всъщност нищо такова няма“. Интересно е, че тя и в двата случая беше права. Защото ако оставим “Промяната“ да управляват бюджета още две-три години, със сигурност ще стигнем до катастрофата, която очерта Росица Велкова. Всъщност, тя какво каза на първия ден? Че ако се продължи с тази бюджетна политика, дупката в бюджета, която за тази година е 12 млрд., догодина ще стане 14.5 млрд., и следваща година ще е още 14.5 милиарда. Т.е. сумарно недостига в бюджета ще бъде 41 милиарда. Всеки един лев дефицит означава един лев дълг. Т.е. ако имаме 41 милиарда дефицит, това означава, че на държавата не й стигат 41 милиарда и тя ще взема от вътрешния и от външния пазар тези пари, за да може да се разплати.

Ще вземе дълг, който има и лихва.

Точно така. И все по-високи лихви, растящи лихви в момента. Но за да разберат нашите слушатели какво означава това да се тегли 41 милиарда дълг, искам да им кажа, че България започва да трупа дълг 1985 г., т.е. 4 години преди края на комунизма. От тогава до ден-днешен са минали 37 години. През тези 37 години са управлявали 23-24 правителства, вече не им знам и точната бройка, защото те служебните кабинети непрекъснато се сменят, а се броят за нов кабинет, но важното е, че за 37 години от тогава досега сме натрупали 37 милиарда или по един милиард на година. 20 и няколко правителства – 37 милиарда за 37 години. Сега само за 3 години заради последния бюджет на Асен Василев трябва да изтеглим 41 милиарда. Повече отколкото за 37 години преди това. И ако това се случи, т.е. ако “Промяната“ продължат да управляват финансите на държавата и изтеглим 41 милиарда дълг в следващите 3 години, нищо чудно да стигнем до МВФ, защото когато финансовите институции видят, че ти теглиш дълг и го харчиш по безобразен начин, те спират да ти дават заеми. И като спрат финансовите институции да ти дават заеми, тогава единственият, който може да ти даде, е МВФ. Ние си спомняме в миналото, че идва МВФ и никак не беше приятно, защото той идва и започва с реформите. Не бива държава в Европейския съюз, надяваме се да влезем и в Еврозоната, изобщо да си помисляме дори да стигнем до сценарий, в който МВФ да дойде да ни спасява.

В този момент не е време за шега, но и това, че Кристалина Георгиева е българка няма да ни помогне, ако някой си мисли, че така стават нещата.

МВФ ще ни даде пари, но като ни даде пари ще е прекалено късно: ние първо ще сме катастрофирали. И аз много се радвам, че ние имаме валутен борд. Съдбата ни спаси, защото ако нямаме валутен борд при управлението на “Промяната“ на държавните финанси, аз съм убеден, че те щяха и пари да напечатат: пускат печатницата на БНБ, напечатват пари и ги раздават на хората, и казват: “Вдигнахме доходите, вдигнахме пенсиите“. Те и сега това правят, само че теглят кредити. Тогава щяха хем кредити да теглят, хем да печатат пари, и нямаше да прилича ситуацията на 1997 година, а 1997 щяхме да я изживеем наново. Разбирате ли? Т.е. ние изкарахме луд късмет, че сме във валутен борд и не можаха да пуснат печатницата на БНБ.

Човек не е нужно да е финансов експерт, за да забележи, че от две години банкоматите много често дават чисто нови петдесетолевки. Още тогава се прогнозираше сериозна инфлация. Вчера пак изтеглих, и пак бяха чисто нови петдесетолевки. Хората го виждат.

Добре, че не ви дават от онези с лика на Асен Василев, защото не знам дали сте виждали, но вече има, като шега разбира се, това не са истински пари, но има напечатани пари, в дискотеките разбрах, че ги раздават, на които вместо лика не съм сигурен на кой е на 20-те лева, е физиономията на Асен Василев. Т.е. това всичко идва да покаже, че парите се обезценяват. Но България не печата пари, тя заменя пари. А новите пари се появяват, защото на хората им трябват все повече пари. Те си теглят спестяванията и паричната маса заради инфлацията се увеличава, т.е. парите, които хората държат в себе си. И това, че хората обедняват го виждаме не само по новите пари, които излизат от банкомата, както вие много интересно сте забелязали, а и по това, че в момента имаме рекорден ръст на бързите кредити. Кой взима бързи кредити? Някой, който вече не му дават потребителски кредит, отива и тегли бърз кредит. В същото време имаме рекорден ръст на потребителските кредити от банките.

Теглят ги просто, за да покрият ежедневни нужди.

Точно така. Рекорден ръст на потребителските кредити и намаляване на броя на депозитите в банките. Трябваше в обратния ред да го обясня: намалява броя на депозитите в банките, т.е. една част от хората си закриват сметките, защото вече са изхарчили парите. Когато си закрият сметките, теглят потребителски кредит. Изхарчват обаче и потребителския кредит, не им дават вече потребителски кредит и отиват да теглят и бърз кредит. Разбирате ли? 4.4 милиарда…

За да обезпечиш следващата и по-следващата вноска за потребителския.

4.4 милиарда е сумата на бързите кредити, които са раздадени към момента. Това е огромна сума. Тези кредити са с десетки проценти лихви на месец. Невъзможни са за връщане. При тези показатели, как тогава сме забогатели? Защото те ни казват: “Ние вдигнахме пенсиите, вдигнахме това, вдигнахме онова“. Истината е, че инфлацията изяде всякакви увеличения и хората сега са по-бедни от гледна точка на това какво могат да си позволят и какво могат да си купят в сравнение с преди две години.

Дайте пример с хляба, с олиото. С една средна пенсия в момента и преди две години какво може да си позволи един пенсионер?

Аз не съм правил такива калкулации. Проверих единствено сметката за хляба. Интересно, че се оказа, че е правилна, но това е единствената сметка, която е правилна. Нищо друго не е правилно. И искам да кажа на “Промяната“, че българинът отдавна не яде само хляб. Хляб и може би кисело мляко ядохме 1997 година в кризата тогава. И ако ни бутат под носа как може да си купиш 5 или 10 хляба повече с увеличените пенсии, това не означава, че си по-богат. Ти ядеш точно толкова хляб, колкото преди две години, само че от другите неща можеш да си купиш наполовина.

Г-н Добрев, говорихме за пари. Какво ще кажете на хората, на които Борисов от години обяснява, че не може всичко с магическа пръчка, че трябва да има фискална дисциплина, докато другата страна им говори: “Ето ви повече пари, ето ви по-големи пенсии“?

Ние можем по същата логика да направим това, което правят някои хора в момента: закриваме си депозитите, т.е. изхарчваме парите от фискалния бюджет, теглим кредити колкото можем, и после теглим бързи кредити от МВФ да кажем. И какво се случва накрая? Фалираме като държава. Същото, което важи в едно домакинство, важи и за държавата. Тя тегли кредити толкова, колкото може, и в един момент фалира. Какво се случва като фалира? Ами случва се тази още по-голяма инфлация, вместо 20% ще стане 40%, ако продължат да ни управляват от “Промяната“, и накрая всички ще сме по-бедни. 1997 година като приключи цялата тази авантюра, по-богати ли бяхме или по-бедни? Помните ли, че една заплата беше 3 долара?

Аз помня.

И аз помня, и аз съм от поколението, което помним. Аз помня даже Кашпировски. И ако си спомняте, в последните години на комунизма ни пускаха по телевизията Кашпировски – руснак, който не мигаше и ние стояхме пред телевизора и се лекувахме. Сега колегата Асен Василев и той така не мига и внушава на хората, че те живеят по-добре, но всъщност не живеят по-добре.

Споменахте Асен Василев. Когато ви казах къде е новият ни адрес, близо до централата на “Лукойл“, вие се пошегувахте, че Асен Василев знае най-добре къде е тази сграда. Разбирате и от енергетика, имате и вътрешна информация за прословутото гориво, за тайни срещи.

Аз наистина не знаех къде е централата на “Лукойл“ и дойдох с навигация до вашия офис, който е в съседство с “Лукойл“. Но и аз чувам такава информация, и нека от “Промяната“ или самият Асен Василев или да я потвърдят, или да я отрекат. Това, което се чува е, че на 12 март (бел. ред. – 2022 г.) той е имал тайна среща с “Лукойл“ в един подземен гараж. И след тази тайна среща с “Лукойл“, не след дълго отиде в Европейската комисия и я заплаши, че ще блокира санкциите срещу Русия, ако не дадат дерогация на българския “Лукойл“, на частната руска компания, от която дерогация “Лукойл“ спечелиха 3.5 милиарда лева. Въпросното левче, а българският потребител ги плати тези 3.5 милиарда лева. Т.е. разбирате ли, ако е вярно за тази среща, е много интересно съвпадение на обстоятелството. Т.е. правиш тайна среща с “Лукойл“, говорите си нещо, дори не ми се мисли какво са си говорили, какво са обещавали, след един месец отиваш в ЕК и я изнудваш да даде дерогация на частна руска компания, която произвежда горива в Европа. И ние сме единствената държава, която има излаз на море, и която има дерогация. За останалите държави е нормално, например една Унгария, която тя няма по какъв друг начин да получи суров петрол, има само тръбопровод, който тръгва от Русия и стига до Унгария, няма как в него да влезе друг петрол, но нормално е да има изключение тази държава докато се построи например заместваща инфраструктура, за да получи от другаде суров петрол. Но България има пристанище, рафинерията е на пристанището. България може да получи суров петрол от целия свят. И помните ли, че имаше спекулации с това, че едва ли не нашият “Лукойл“ можел да работи само с руски нефт, които са доказано неверни, защото преди години той е работил с повече от 50% друг нефт, а само преди един месец “Лукойл“ заяви заради закона, който ние приехме, и казахме: “Ако ще работите с руски нефт, ползите трябва да са за българския потребител, ще внасяте разликата в цената във фонда, и ние през фонда ще ги връщаме на всеки потребител на гориво“, и тъй като разбраха, че ще им вземаме тези 3.5 милиарда свръхпечалби, които генерираха заради евтиния руски нефт, преди един месец обявиха,че няма да ползват повече руски нефт. И вероятно към момента те ползват 100% друг. Тогава кой имаше интерес и защо се защити тази дерогация за “Лукойл“, даже защо се изнуди Европейската комисия да даде дерогация за “Лукойл“, кой спечели? Сигурно е кой спечели – “Лукойл“, 3.5 милиарда. Кой загуби? Загуби българският потребител. Кой друг, освен “Лукойл“ е спечелил, е интересен въпрос. И вероятно този въпрос е свързан…

Ако някой знае повече или иска да отрече, да каже.

Този въпрос е свързан с това имало ли е такава среща на 12 март или е нямало такава среща? Чуваме го от доста места. Аз разбирам, че имало и свидетели дори на тази среща.

Който е засегнат, който пък е бил свидетел, да заповяда и да каже. Какво ще кажете Вие на избирателите си и на тези, които все още не са решили за кого да гласуват?

Искам още веднъж да кажа, че единствените, които имат шанс да сформират правителство, сме ние от ГЕРБ, защото “Промяната“ и “Демократична България“ са в изолация. Така че приканвам хората да ни подкрепят, защото на нас не ни стигнаха само 7 гласа миналия път, за да сформираме кабинет, и знаем как да решим проблемите, първият от които е инфлацията.

Благодаря Ви!

https://www.focus-news.net/rss.php?cat=34

Източник