Деветокласничка от СУ „П. Р. Славейков“– представител на Добрич в Съвета на децата

0
578

Виктория Златева от СУ „Петко Рачов Славейков“ бе избрана от Общинска комисия за представител на Добрич в Съвета на децата към Държавната агенция за защита на детето. Вики е на 16 години и е ученичка в девети клас, в чуждоезиковата паралелка с профил „английски език“.
Виктория Златева е един от активните млади хора в нашето училище. С разностранни интереси и таланти, тя често се ангажира с различни каузи, има мнение по значими за нашето съвремие теми и умее да го отстоява. Участва с ентусиазъм в ученическите дебати, които учениците от 9 а клас организираха по различни, вълнуващи тийнейджърите въпроси. Играе със сърце и много талант в постановки на клуб „Театър“ при Младежки център „Захари Стоянов“ и в Музикален детски театър под ръководството на Лана Анцаридзе. Отговорна, целеустремена и увличаща, Вики споделя, че голямата й страст е литературата, но се интересува и от психология. Обича да се занимава с деца и би се радвала да се реализира на попрището на учителската професия. В училище се справя с лекота с различните предизвикателства и наред с отличния успех, е „абонирана“ за всякакви инициативи като водещ, автор на текстове за училищния вестник, сценични превъплъщения на училищна сцена, рекламни кампании.
Преди около два месеца, по предложение на класния си ръководител г-жа Красимира Христова, Виктория написва мотивационно писмо, в което споделя свои идеи за участието на децата в обществения живот и кандидатства за участие в Съвета. По-късно достойно защитава позицията си пред Комисията и е избрана да представлява децата на Добрич. Комисията по избора на общински представител в Съвета на децата се председателства от д-р Емилия Баева, зам.-кмет на Община Добрич. В състава й влизат Пламен Николов – ген. директор на „Есетере България“ ЕООД, общинският съветник Невяна Люцканова, Милена Георгиева –директор на ЦНСТДБУ, главният експерт ДХД Димитричка Ангелова и журналист от МГ “Добруджа“ като представител на медиите.
„Щастлива съм от факта, че избраха мен, защото това ще ми предостави възможност да участвам активно във вземането на решения, свързани с живота на децата и да защитавам вижданията си. Надявам се да имам шанса да осъществя и някои от идеите си, които споделих в писмото. Това е възможност, която не се предоставя често и съм благодарна за доверието!“, споделя Вики.
Съветът на децата е консултативен орган към Председателя на Държавната агенция за защита на детето и е структура, която се ръководи от деца в интерес на децата.