Продължителният дебат „За“ и „Против“ изграждането на вятърни централи в землищата на балчишките села Соколово и Тригорци натежа в посока Община Балчик да изтегли проекторешението за одобряване на подробните устройствени планове от дневния ред на Общинския съвет, по предложение на самите съветници. „Има нужда от още разяснителна кампания“ – оттегли точката вносителят Митко Петров – зам.-кмет на общината.

Под въпрос бе поставена съвместимостта между туризъм, перки, земеделие, въздействието върху човешкото здраве. Нужна е още работа с местното население, бяха изказани мнения против. От своя страна, представителят на инвеститора „Вятърен парк Добруджа“ (ВПД) Мартин Илиев обясни, че проектите за два ветроенергийни парка на стойност 200 млн.лв. са извървели всички законови процедури, като компанията работи по тях на територията на община Балчик от 2008 година. Разполагат с одобрена техническа документация и действащи разрешения за строеж, за които досега са платили около 1 милион лева в бюджета на Община Балчик. Инициирали са смяна параметрите на перките, с нови по-модерни, без рискове за околната среда. Провели са обществени обсъждания. На днешното заседание увериха в отговор на запитване, че за изграждането на вятърните централи ще бъдат наемани хора и фирми от региона.

Кметовете на двете населени места, засегнати от инвестицията –  Соколово и Тригорци, запазиха неутралитет. Във внесената подписка против намерението, подкрепена от около 250 души, кметът на Соколово Исмаил Исмаил уточни, че разпознава около 30% местни жители.Издадени са положителни решения по оценка на въздействието върху околната среда, подчерта в изложението си пред съветниците Мартин Илиев – управляващ директор на WPD България. Всички засегнати поземлени имоти от проектите са с начин на трайно ползване – за „електроенергийно производство“ и трайно предназначение на територията „урбанизирана“. Не попадат в защитени зони. Предвидените за изграждане ветроенергийни паркове са в съответствие с Общия устройствен план.

По темата се изказа представител на ИК за чиста Добруджа Момчил Радичков, който обобщи, че от осем години е отдаден на екологични и доброволчески инициативи в района на Добруджа, популяризиране на региона чрез екскурзии, лагери по Суха река и Черноморието ни. Преброил еоколо 300 инвестиционните предложения за перки в региона, като обяви и заявените пред него мнения от земеделци, местни жители, ловнорибарски и пчеларски съюзи, че са против. Търси отговор на въпроса как ще се рециклират тези съоръжения след 15-20 години и кой ще почисти бетона, който се излива в земята за всяка перка в порядъка на 600-800 кубически метра.“Не природа, а една технологична среда се вижда“, заяви той пред съветниците с апела това, това, което сме наследили, това богатство да го запазим за следващите поколения. „Били сме в девет сeла в няколко общини и единствените жители „за“ са собствениците на земи и инвеститорите“, подчерта, че няма цена, която да плати щетите върху природа, хора и животни. Срещу предложението е внесено възражение от ЗПКУ Сокол – с. Соколово след решение на УС на Земеделската кооперация.

Разгорещени мнения изказаха и съветнициВсички те подчертаха, че е нужна по-добра информационна кампания, защото хората се страхуват от непознатото; перките трябва да са далеч от морето, за да може трите отрасъла туризъм, земеделие и промишленост да се развиват без да си пречат.

Днес инвеститорите бяха категорични, че желаят да са партньори на местното население, а не обратното. От „Вятърен парк Добруджа“ обявиха, че продължават с разяснителната си кампания в четири общини от Добричка област, където реализират проекти. По техните проекти най-рано отново ще може да заседава балчишкият парламент през септември, когато ще бъде следващото му заседание. А дотогавасъветникът Владимир Лафазански предложи, за да не се взимат решения под натиск, да се обмени опит с Румъния и на място да се види работата на един от най-големите вятърни паркове между Тулча и Констанца. Развръзката предстои.

Автор: Албена Иванова – кореспондент на Радио Варна в Балчик