Няма да има изненади при гласуването на петия пореден вот на недоверие срещу кабинета „Борисов 3” – той най-вероятно ще претърпи неуспех.

Това показа кратко продължилото обсъждане – около два часа, по искането за оставка на правителството, внесено от БСП.

Социалистите настояха за оттеглянето на Бойко Борисов от властта заради провал в политиката за противодействие на корупцията. Изказванията на социалистите бяха остри и емоционални с предупреждения за “цунамито, което се задава срещу мутризираното управление”.

Тактиката на ГЕРБ беше проста – яростна атака срещу президента, хвалби и славославяне на премиера Борисов и пришиване на опозицията към “тежкия дубайски парфюм”.

ГЕРБ и партньорите им от „Обединени патриоти” стоят твърдо зад кабинета, съобразявайки се с решението, което съветът на управляващата коалиция взе миналата седмица. Почти сигурно е, че двете формации могат да разчитат на “Воля”. Партията на Веселин Марешки традиционно е подкрепяла – пряко или косвено – управляващите при предните вотове на недоверие. Днес лидерът ѝ не излезе с ясна позиция, но прочете остра декларация срещу БСП и президента Румен Радев, с което на практика подсказа начина, по който ще гласува – в полза на управляващите.

При гласуването утре, което ще се проведе от 11.30 часа, левицата може да разчита твърдо единствено на ДПС.

Изненадващо депутатите на Ахмед Доган не обелиха и дума по време на дебатите, с което показаха колко малко реално се вълнуват от вота на недоверие. Нещо повече, от залата знаково отсъстваше председателят на Двежението Мустафа Карадайъ.

Остава неясно как ще гласуват неколцината депутати от “Атака” – формално те се разделиха с мнозинството, но поведението им остава непредсказуемо.

Премиерът Бойко Борисов отсъства от пленарната зала. Липсваха и някои от министрите. Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева обясни, че премиерът участва в Европейския съвет в Брюксел, а някои членове на кабинета били в отпуска, с което предизвика недоволството на опозицията.

Вотът на недоверие към управляващите е заради корупционните мащаби, за които управлението създаде условия безпрепятствено да се развият. Корупцията във всички нейни форми доби вид на изградена система, която изцяло подмени нормалното функциониране на обществото и правовия ред”, пише в мотивите на левицата.

“Едно чекмедже, пълно с банкноти и пазено с пистолет, е събирателен образ на мафиотско-олигархичния модел …. Искаме да си извоюваме държавата, но не за да седнем във вашите кресла и да продължим да се храним от този модел, а да го разградим”, обяви соцлидерът Корнелия Нинова пред депутатите. И поздрави протестиращите срещу правителството граждани за смелостта.

Съпартиецът ѝ Румен Гечев посочи като примери за скандални практики раздаваните заеми от Българската банка за развитие (ББР) и несъбраните държавни такси в размер на стотици милиони левове от Държавната комисия по хазарта. “Не вълна, а цунами се е задало срещу мутризираното управление на България. Оставка!”, обяви от парламентарната трибуна соцдепутатът.

От името на правителството вицепремиерът Томислав Дончев заяви, че различен парламент няма да промени нищо в борбата с корупцията. “Къде е това мнозинство тук, което ще има воля и сила да използва институциите и законите по най-добрия начин? Има ли мнозинство от хора с такава биография, с такъв запас от съобщения в телефоните, с такива портфейли и жилища, които да имат силата и волята да използват институциите и законите по най-добрия начин? Какво би променил един нов парламент, където 10 или 20 процента от вас ще бъдат други? Големият въпрос е има ли тук такова мнозинство – да или не? Няма да ви карам да вдигате ръце”, говори афектирано и малко объркано Дончев пред депутатите.

Дончев даде да се разбере, че вижда в протестите хаос: “Рестарт на демокрацията означава да минем през охлокрацията. Рестарт на държавата означава временна сърдечна недостатъчност на българското общество.” А на въпроса – докога кабинетът ще остане на власт, отговори така: “Докато има смисъл, докато има полза, докато не се е скъсала връзката с гражданите. Повярвайте ми, ако тази връзка се е скъсала, няма нужда да ми викате “оставка”. Или, както е казал великият Аристотел, не Гьоте: не е най-важно да спечелиш войната, най-важно е да организираш мира.”

Депутатът от ГЕРБ Александър Ненков обяви, че управлението ще бъде запазено “не защото си пазим нашите местенца още няколко месеца, а защото хората са ни гласували доверие.” След което се впусна в дълга и остра атака срещу президента Румен Радев: “Категорично се противопоставям цялата власт да бъде дадена на едни комплексиран човек – президентът Радев. Наричам го президент единствено от уважение към институцията … Нито един път нямаше смелост и мъжество да каже позитивите на кабинета, а те не са никак малко … Не вярвам, че точно в един такъв труден момент един такъв човек, без капчица мъжество в себе си, може да управлява държавата.”

Искрен Веселинов от ВМРО определи примерите на БСП за корупция в управлението “дълъг преглед на събития, зад които не стоят никакви доказателства”. Той обвини левицата, че с вота на недоверие се опитва да яхне протеста, и намекна, че недоволните граждани ще бъдат употребени от силите, срещу които негодуват: “Резултатите сочат ясно – за изтеклите 30 години, въпреки няколкото вълни протести, демокрацията отслабваше, а олигархията укрепваше. Именно олигархията днес се стреми да се възползва от възмущението на гражданите, както всеки път го е правила, сменяйки едни политически лица с други, но зорко бранейки правилата, които и позволяват да се възпроизвежда”.

Управляващите похвалиха работата на държавната антикорупционна комисия (КПКОНПИ) и на МВР, а твърденията на социалистите за корупция обявиха за “хаотични и манипулативни”.

В своята декларация лидерът на “Воля” Веселин Марешки преповтори твърдения на управляващите – че президентът и Корнелия Нинова се опитват да опорочат протестите, както и че БСП се съюзява с либералната десница в лицето на “Демократична България”, за да “докопа кокала”. От себе си добави саркастично, че соцдепутатите не се съобразявали с държавния глава: “На призива „Мутри – вън!” виждаме, че те все още седят по местата си.” Своето мнение за социалистите обобщи с пословицата: “Гладна кокошка, просо сънува.” И прогнозира, че вотът на недоверие няма да мине.

Финансовият министър Владислав Горанов заяви, че не вижда смисъл да подава оставка при тези успехи във връзка с влизането на България в чакалнята на еврозоната и поиска конкретни доказателства за връзки с ДПС.

Дебатите минаха на фона на шумно огласени протесит отвън пред парламента, където протестиращите блокираха движението, пяха възрожденски песни и обявиха, че ще останат на това място, докато не постигнат целта си – оставка на правителството и на главния прокурор.

http://epicenter.bg/