Движението при детелината на бул. „България“ се пуска, въпреки че Столична община не е изпълнила изискването за рамка за височина на камионите, съобщиха от АПИ

0
7



Движението при детелината на бул. „България“ се пуска, въпреки че от Столичната община не е изпълнено изискването за рамка за височина на камионите, съобщиха от Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) на официалната си страница в интернет. 

АПИ обръща внимание, че липсват ограничители против сблъсък в зоната на опорите на мостовото съоръжение, както и на рамка, която да ограничава преминаването на моторни превозни средства с висок габарит. Мерките са предписани в поръчания от самата Столична община на Университета по архитектура, строителство и геодезия (УАСГ) проект за временно укрепване на съоръжението.

АПИ е готова да съдейства на Столична община с експертно мнение за подобряване сигурността покрай съоръжението и очаква следващата седмица Столичната община да реализира тези защитни мерки около съоръжението, посочват от Агенцията. Те призовават да се изпрати покана за комисия, с която АПИ, Столичната община и СДВР да приемат времената организация на движението, с което да се узакони отварянето на пътя под моста. С тези действия ще се реши проблемът и ще се улесни трафикът и пътуването на столичани, посочват от АПИ. 

Столична община съобщи днес, че отваря за движение пътната връзка от бул. “България” към Околовръстен път в посока “Младост” под компрометираното съоръжение. Кметът Васил Терзиев също потвърди с пост във Фейсбук, че движението ще бъде пуснато утре. 

От АПИ заявиха в петък, че не могат да съгласуват предложената временна организация при детелината на бул. „България“, защото не гарантира безопасността на движението. Оттам добавиха, че Столичната община няма право да пусне трафика, докато не осигури безопасното преминаване на моторни превозни средства. Според Столичната община разпространената от АПИ позиция тогава не отговаря на истината. От Столична община съобщават също, че нямат правно задължение да съгласуват временната организация за движение с АПИ за отварянето на движението на детелината.

/ТТ/



Източник БТА