Дванадесетокласници от Езикова гимназия „Гео Милев“ в Добрич обсъждат „Правилата на успеха“

0
444

Учениците от XII-б клас се включиха в дейности, свързани с тяхното личностно развитие, които се провеждат тематично в гимназията. Този път темата на дискусията бе „Правилата на успеха“. Презентиран бе кратък тематичен филм, който провокира дванадесетокласниците към дискусия.

„Какво е „успех“ за мен, кои качества ще ми помогнат да постигна успех, ученето предпоставка ли е за това, кои са моите „постижения“ до момента,  какви са моите стремежи и планове след завършване на средното образование …“ – това бяха само част от въпросите на педагогическия съветник и кариерен консултант, на които отговаряха гимназистите.

Дванасесетокласниците обсъдиха и кои качества са необходими за една успешна кариера, част от които са специфични и свързани с избора на професия, но и втората група качества, ценни за всички професии – емоционалната интелигентност, способността непрекъснато да се учим, да се адаптираме, да бъдем гъвкави, да бъдем целеустремени.

В хода на дискусията бяха обсъдени и „Седемте правила за успех на Стив Джобс“, които той препоръчва на своите студенти при дипломирането им – да правят това, което харесват, да продават мечти, а не продукти, да работят, за да променят света …

В края на дейностите гимназистите се обединиха около „формулата“ за успех „Изучи себе си и отиди там, където искаш да бъдеш!“