Двама представители на опозиционна партия в Мозамбик бяха застреляни преди протестите срещу изборните резултати

0
4


Въоръжени лица днес убиха адвокат на мозамбикската опозиция и партиен служител, след като изстреляха няколко куршума по колата, в която двамата са пътували, увеличавайки напрежението преди протестите срещу оспорваните резултати от изборите, съобщиха правозащитни организации, цитирани от Ройтерс.

Новата опозиционна партия „Подемос“ и кандидатът за президент Венансио Мондлан отхвърлиха предварителните резултати, които сочат вероятна победа на „Фрелимо“ – партията, която управлява Мозамбик от половин век. Те призоваха гражданите в понеделник да излязат на общонационален протест

Мозамбикската гражданска организация за наблюдение на изборите „Повече интегритет“ (More Integrity) каза, че нападението е станало в квартал на столицата Мапуто. Убитите са Елвино Диас, адвокат на „Подемос“, и Пауло Гуамбе, който е член на опозиционната партия.

„Те бяха брутално и хладнокръвно убити“, каза по телефона за Ройтерс Адриано Нувунга, директор на мозамбикския Център за демокрация и права на човека. „Предполага се, че са изстреляни 10-15 куршума и те са починали мигновено“, добави той.

Правозащитната организация „Хюман Райтс Уоч“ също потвърди нападението, предава БТА.

Според последните резултати от изборите „Фрелимо“ води в 11 провинции, а кандидатът ѝ Даниел Шапо се очаква да бъде обявен за победител от изборите от 9 октомври, въпреки че западните наблюдатели изразиха съмнения в достоверността на резултатите.

Те отбелязаха случаи на купуване на гласове, сплашваше на гласоподаватели, раздути избирателни списъци в градовете – „крепости“ на „Фрелимо“ и липса на прозрачност при преброяването – проблеми, които са опорочавали повечето избори, откакто през 1994 г. „Фрелимо“ за първи път допусна произвеждането на демократични избори след две десетилетия на власт.

Окончателните резултати се очакват на 24 октомври, но мнозина се опасяват, че протестите в понеделник може да бъдат окървавени. Силите за сигурност на Мозамбик са откривали стрелба срещу участниците в политически протести в миналото, включително след местните избори миналата година, напомниха правозащитните организации.





Източник 24часа