Двама от ваксинираните са починали няколко дни след ваксинацията, съобщи Норвежката агенция по лекарствата. На 27 декември миналата година ваксинацията започна в Норвегия с лекарство, произведено от американската компания Pfizer и нейния германски партньор BioNTech. Първите започнаха да ваксинират хора от рискови групи – възрастни хора и страдащи от сериозни заболявания. Сред тях имаше жители на старчески дом в Осло.

Сега властите трябва да разберат дали тези две смъртни случаи са свързани с ваксинации или това е просто съвпадение. Имайте предвид, че лекарството от Pfizer / BioNTech е препоръчано от Европейската агенция по лекарствата (EMA) на 21 декември.

В самото начало на годината съобщенията за регистрираните странични ефекти на ваксината започнаха да идват от Финландия, където лекарите от петте най-големи болнични района преди това бяха ваксинирани срещу COVID-19.

И в края на декември стана известно, че ваксината Pfizer е причинила тежка алергия на здравен работник от болница в Ню Йорк. Мъжът отишъл в болницата. Това беше седмият случай в Съединените щати, че веднага след ваксинацията пациентите развиха здравословни проблеми.

ntv.ru