В Шабла се състоя среща на рибари, занимаващи се с улов на рапани, с експерти по инициатива на Генералната комисия по рибарство за Средиземно море и Черно море. Форумът е осъществен със съдействието на морската община и Местната инициативна рибарска група (МИРГ) Шабла – Каварна – Балчик, предаде репортер на “Фокус”.

Сред исканията на рибарите са да се обявява едновременна забрана за улов на калкан, миди и рапани, да се компенсира дребния улов на рапани, изграждане на рибарско селище в Шабла, да има барокамера, която да се използва при нужда от водолазите, както и задължителното поставяне на бутилка с кислород във всяка лодка.

По думите на Константин Петров от Генералната комисия по рибарство, с тези срещи се цели да се достигне възможно най-близо до хората, да се обсъди актуалната обстановка към настоящия момент и да бъдат изведени нуждите на заинтересованите страни. Директорът на Института по рибни ресурси във Варна доц. д-р Елица Петрова е представила изследователските програми върху които работи Института във Варна, за да се опази националното ни рибно богатство.

Картината на рибния пазар в Добрич обаче показва, че по някаква причина през последните години разнообразието от черноморска риба намалява, а предлагането е далеч от представата за риба в задоволителни размери. Дори и сега рибният пазар е “наводнен” с дребен сафрид, като килото се движи около 10 лв. Позначавачите веднага биха казали, че такава риба трябва да е по-едра, за да изпъкнат вкусовите й качества. На моменти тази година се появиха на рибния пазар в Добрич и много дребни попчета от родното море, като размерът им рязко контрастира на вноса от Балтийско море. Поради високата цена калканът се предлага от търговците само по поръчка.

В Добрич килограм черни миди се предлага за 5 лв., в Каварна – за 3 лв. Недоволство сред клиентите предизвиква предлагането на едно място, на една цена на миди с различен размер – от най-малки, които преобладават и за които не е сигурно дали имат ядка, през средно големи и тук-там свръх големи.

Жулиета НИКОЛОВА  https://www.focus-news.net/