Данъчни от звеното за фискален контрол в НАП започват денонощни наблюдения в 13-те най-големи борси в страната за плодове и зеленчуци. На входа и изхода на тържищата ще има временни контролно-пропускателни пунктове, където инспекторите ще следят за контрабанден внос и укриване на приходи от продажбите.

Причина за проверките е повишеното потребление на плодове и зеленчуци и информация за укриване на обороти от продажбата на селскостопанска продукция.

Данъчните ще следят произхода на стоките. На входа на борсите ще се изискват всички придружаващи документи: товарителници, фактури, платежни и др., а на територията на обектите ще се наблюдава издават ли се необходимите документи за покупко-продажба. Камионите и бусовете с товароносимост под 3,5 тона ще се проверяват на изходите дали придружаващите стоката документи отговарят на превозваната. Същото важи и за превозвачите на стоки, които са под митнически режим и предмет на внос, след като бъдат освободени за потребление.

От НАП предупреждават, че ако се установи продажба на стоки без необходимите документи, следва преброяване на наличните активи (плодове и зеленчуци) в складовете на дружеството продавач.

Проверките на данъчните ще се извършват чрез т.нар. постоянно наблюдение, което означава, че те ще се легитимират и ще присъстват открито в търговските обекти в продължение на дни. Практиката на НАП през последните години показва, че в дните на подобни наблюдения, оборотите на търговците на селскостопанска продукция се увеличават значително.