• Българинът спечели първия си мач срещу Танаси Кокинакис, класира се за третия кръг

Григор Димитров се класира за третия кръг на Australian Open, след като победи представителя на домакините Танаси Кокинакис с 6:3, 6:2, 4:6, 6:4. Срещата продължи точно 3 часа и 30 минути. Това беше първи мач между двамата тенисисти и българинът вече има предимство в баланса си срещу австралиеца. Двубоят закъсня заради валеж на дъжд, който наложи затварянето на покрива на “Джон Кейн Арена” по време на срещата между Александър Зверев и Лукаш Клайн, която продължи пет сета.

Съперник на Григор Димитров в третия кръг ще бъде португалецът Нуно Боргеш, който изненадващо по-рано днес елиминира испанския тенисист Алехандро Давидович Фокина. До момента хасковлията няма игран мач срещу 26-годишния Боргеш, който няма спечелена титла през кариерата си.

ГРИГОР ДИМИТРОВ – ТАНАСИ КОКИНАКИС 6:3, 6:2, 4:6, 6:4

ПЪРВИ СЕТ
Мачът започна равностойно и всеки от двамата тенисисти взимаше своето подаване. Това се промени в четвъртия гейм, когато Григор Димитров осъществи пробив, който след това затвърди и поведе с 4:1. След това Гришо изтърва три възможности за пробив, а в следващия гейм пък на него му се наложи да спасява четири брейкбола. Никой от двамата така и не успя да направи пробив до края на сета. Така Димитров спечели първата част, възползвайки се от първия си сетбол.

ВТОРИ СЕТ
Частта започна отлично за Димитров, който направи пробив още в първия гейм. След това го затвърди, и поведе с 2:0. Последва нов брейк в подаването на Кокинакис, а след това българинът спечели собствения си сервис-гейм, за да поведе с 4:1. Това му отвори сериозно пътя към спечелване на втората част. Да края на сета всеки печелеше своето подаване и така Гришо поведе взе частта с 6:2 и поведе с 2:0.

ТРЕТИ СЕТ
Гришо пропусна три възможности за пробив в първия гейм, при който Кокинакис спечели подаването си. След това всеки от двамата взимаше своя собствен сервис-гейм, въпреки че в четвъртия гейм на българина се наложи да спасява точка за пробив. Равенството продължи до десетия гейм. Тогава австралиецът стигна до две точки за пробив. Димитров отрази първата от тях, но нямаше успех във втория случай. Така Танаси Кокинакис спечели третия сет с 6:4 и намали на 1:2 изоставането си в мача.

ЧЕТВЪРТИ СЕТ
По подобие на предната част и четвъртият сет се проведе изключително равностойно. Всеки от двамата тенисисти печелеше своето подаване. Григор Димитров пропусна един шанс за пробив в третия гейм, както и четири в петия. До 4:4 българинът не допусна Кокинакис да стигне до брейкбол. В деветия гейм Гришо осъществи пробив в подаването на австралиеца и така получи възможност да сервира за мача. Хасковлията взе подаването си на нула, а с това спечели четвъртия сет с 6:4 и мача с общ резултат 3:1. https://blitz.bg/