Граждани ще протестират срещу проекта на Патриотите за общински зони без лимити за строеж

0
609

 

Досега в България има само два известни случая на съборени незаконни сгради на морския бряг – “Златната перла” в Странджа и “рибарската хижа” на Камен бряг / на снимката/

Протест пред централата на “Обединените патриоти” е обявен във Фейсбук събитие за утре вечер. Причината е проектозаконът на партията, предвиждащ “приоритетни зони за въздействие”, за застрояването на които да не важат ограниченията, налагани от задължителните в момента общи устройствени планове на общините и от специалния статут за защита на близките до морето земи.

Утрешният протест е организиран от Владо Руменов – един от активните граждани от групата “Свободен Камен бряг”, благодарение на чиято инициатива незаконна сграда на брега край Камен бряг беше разрушена. Това беше едва вторият случай в България, след “Златната перла” в Странджа, при който строителният контрол успя да наложи събаряне на незаконен строеж край морето.

Въпреки че към момента има ограничения за строежи в най-близките имоти на морето (по силата на Закона за устройство на Черноморското крайбрежие – ЗУЧК) и забрана за строителство без общ устройствен план на общината (от Закона за устройство на територията – ЗУТ), забраните често се заобикалят, както свидетелстват случаите край АлепуИракли и Синеморец само от последните месеци. “Вратичките” в законите са различни, а обещанията на управляващите към протестиращите от последния юли за ограничаване на застрояването – все още неосъществени. Повече за “вратичките”, използвани за застрояване към момента, можете да прочетете тук.

Протестът срещу този облекчен режим за застрояване на зони, приоритизирани от местните кметове, е насрочен за четвъртък 5 ноември от 18:30ч. пред централата на “Патриотите” на ул. Раковски 134.

https://www.dnevnik.bg/