Горкото момиче, днес си ти

0
3


Покойният бизнесмен се държал хищнически към свои подчинени по цял свят, но заради знатния си статут оставал ненаказан

Покойният милиардер Мохамед ал Файед може да се окаже най-големият сексуален престъпник в света. Броят на жените, които твърдят, че са насилвани от бившия собственик на известния лондонски магазин “Хародс”, вече наближава 150, съобщиха английски адвокати. Те вече са оформили жалби от името на 37 от тях с искане най-сетне да започне разследване срещу него.

Част от жертвите му проговориха във филм на Би Би Си, разкривайки, че Мохамед ал Файед се е държал като сексуален хищник през целия си живот и това е било известно на широк кръг от хора, работещи за многобройните му бизнеси по света. Всички обаче си мълчали, защото той знаел как да всява страх или пък да ги държи в подчинение чрез финансови стимули. По думите им отделът за човешки ресурси на “Хародс” бил превърнат в машина за откриване на млади жени, които биха му харесали. След кратка работа в магазина одобрените от него се изпращани като сътруднички в личния му офис.

“Всички се гледахме как минаваме през тази врата с мисълта: “Горкото момиче, днес си ти”, и се чувствахме напълно безсилни да го спрем”, разказва във филма Алис. На няколко пъти пострадали жени събират смелост и подават сигнали в полицията. Водени са разследвания, но така и не се стига до повдигане на обвинения. Някои от жертвите подозират, че това се дължи на голямата известност на Мохамед ал Файед, особено след като

синът му Доди става любовник на британската принцеса Даяна

и двамата загиват в автомобилна катастрофа в Париж през 1997 г. при преследване от папараци. До края на живота си египетският бизнесмен обаче твърди, че двамата са убити, тъй като британското кралско семейство било ужасено, че бившата съпруга на бъдещия крал Чарлз може да се омъжи за мюсюлманин и да му роди дете. Скандалните му изказвания също са разследвани, но така и не се намират доказателства, които да ги подкрепят.

От Кралската прокуратура съобщиха, че два пъти е било обмисляно да се повдигнат обвинения срещу бившия собственик на “Хародс” за сексуални престъпления, но разследващите прокурори са стигали до заключението, че няма реалистични изгледи да постигнат присъда при доказателствата, които са успели да съберат.

За първи път полицията им предава сигнал срещу милиардера през 2008 г. В него 15-годишно момиче твърди, че Мохамед ал Файед я е нападнал сексуално в заседателната зала на луксозния магазин. Подобни жалби от други жени са подадени през 2015 г., 2018 г., 2021 г. и даже през миналата година, когато той умира на 94-годишна възраст.

Според пострадали

доста хора са били ангажирани да укриват престъпното поведение на бизнесмена

Джема е сред жените, дръзнали да търсят справедливост още докато той е жив. Тя започва работа като един от личните му асистенти през 2007 г. Налага ѝ се да го придружава често при пътуванията му. Веднъж, когато са във вилата му във Франция, той я изнасилва. “Събудих се и го видях гол до леглото си. Аз плачех, а той ми нареди агресивно веднага да се измия, след като свърши. Очевидно искаше да изтрия всяка следа, че е бил близо до мен”, спомня си Джема. През 2009 г. адвокатите му унищожават всички улики, които тя има за случилото се, като неприлични гласови съобщения, които Мохамед ал Файед ѝ е изпращал. По думите ѝ това се случило в присъствието на представител на отдела за човешки ресурси на “Хародс”.

Друга жена пък разкри, че е получила телефонно обаждане от шефа на охраната на милиардера, след като през 1995 г. той разбрал, че тя е говорила с журналист за поведението на техния шеф. “Каза ми, че не трябва да участвам в статията, която се подготвя, и ако не се вслушам в неговия съвет, знае къде живеят родителите ми. Това наистина ме накара да се откажа”, разказва Алис пред Би Би Си. Тя е била на 16 години, когато Ал Файед я е нападнал сексуално, но едва сега събира смелост да разкрие случилото се.

Той наистина

беше чудовище и знаеше как да накара хората да се страхуват,

споделя друга жертва на милиардера. Много от жените, изнасилени и сексуално нападнати от него, решават да говорят след смъртта му, защото смятат, че най-накрая е достатъчно безопасно да го направят. Някои пък са ядосани от положителния начин, по който той е представен в сериала “Короната” на “Нетфликс”.

Докато е жив, Мохамед ал Файед няколко пъти е преследван от британското правораздаване, но винаги неуспешно. Египетският бизнесмен живее в Англия от 60-те години на миналия век и е инвестирал милиони в местната икономика. На два пъти кандидатства за британски паспорт, но му е отказан заради различни разследвания, които се водят срещу него. Сред тях е, че е излъгал при покупката на “Хародс” и е използвал мръсни трикове срещу съдружници.

Обвинен е дори в кражба на вещи от сейф. Излизат разкрития, че е плащал на британски депутат да задава въпроси в парламента от негово име, но хонорарът от 110 000 паунда не е бил деклариран, каквото е законовото изискване. Самият Мохамед ал Файед пък съобщи, че британски министър е отседнал безплатно в хотела му “Риц” в Париж, докато там се намирала група саудитски търговци на оръжие.

Налага му се да отговаря по няколко дела за клевета, но по нито едно не е признат за виновен. Заради проблеми с британските данъчни власти обаче през 2003 година се мести да живее в Швейцария, но две години по-късно се връща, казвайки, че не може без Англия, защото я смята за свой дом. Установява се в имението си в Съри, където миналата година е погребан.

“Хародс” започна вътрешно разследване, плаща на пострадали

Настоящите собственици на “Хародс” съобщиха, че са напълно ужасени от обвиненията срещу бившия собственик на магазина и правят вътрешни разследвания дали в него все още работят лица, които са подпомагали Мохамед ал Файед в сексуалните му престъпления. Те се стремят бързо да уредят всички искове от настоящи и бивши служители, които са започнали да постъпват веднага след неговата смърт миналата година. По някои от тях вече са били постигнати финансови споразумения.

Дийн Армстронг, един от адвокатите на предполагаемите жертви в Англия, обаче каза, че случаят е глобален. Ал Файед е извършвал нападения над жени по целия свят, включително в САЩ, Канада, Франция, Малайзия и Дубай. Затова прогнозите са, че може да засенчи всички досегашни известни сексуални насилници, които бяха разкрити след движението #MeToo.





Източник 24часа