Нови избори за парламент не се очакват, но може да има ново правителство в сегашния парламент, 800 000 гласа са свободни за местните избори

Имаме статична картина. Няма кой знае какво разместване вследствие на горещото политическо лято. Ако се вгледаме внимателно в оценката на работата на правителството – отрицателните оценки се вдигат трети пореден месец. Положителните не мърдат.

Това коментира социологът от агенция “Тренд” Димитър Ганев в ефира на Нова тв.

Изследването е реализирано в периода между 2 и 8 септември 2023 г. чрез пряко полустандартизирано интервю “лице в лице” с таблет сред 1002 души на възраст над 18 години.

Според резултатите 22% от участвалите в допитването изразяват положителна оценка към работата на кабинета „Денков. Отрицателната оценка се повишава в трето поредно изследване, като през септември достига 68%.

Тук с правителството на Денков ситуацията е по-осообена. То не тръгна от високи нива на подкрепа. Това бе следствие на непопулярната сглобка. Електоратите на ПП-ДБ о ГЕРБ-СДС не са въодушевени от това, каза Ганев той.

Рано е обаче да се говори за рекордно ниска подкрепа, подчерта той.

Интересно е разпределението сред електората на партиите в сглобката, които припознават правителството като свое. Подкрепата за правителството при електората на ПП-ДБ е 3 към едно. При ГЕРБ това е 50 на 50.

Дистанцията между двете водещи политически сили е близо 7%. ГЕРБ остава първа политическа сила с подкрепа от 24,9% сред гласуващите, следвани от обединението “Продължаваме промяната” – “Демократична България” с 18,3%.

Забелязва се ерозия от близо 6% при ПП-ДБ, отбеляза Ганев, при това, ако тази тенденция продължи “Възраждане” може да стане втора политическа сила.

Данните също дават повод на ГЕРБ да поиска при ротацията на правителството по-голямо свое присъствие. Това обаче може да стане не по-рано от местните избори, смята социологът.

Никой обаче не иска нов вот. По-скоро ще има нов кабинет в рамките на това НС, който да даде нов кредит на доверие. Мнозинството ще остане същото, добави той.

В последните два месеца няма разлика в подкрепа на президента.

Местните избори все пак имат допълнителни мотиватори да накарат хората да излязат и да гласуват. Общата политическа картина има значение, но кметските избори са и мажоритарни и там личността на кмета има значение, коментриа Ганев.

В София предимство за вота има ПП-ДБ, докато в по-малките градове ситуацията е наобратно, сочат резултатите от проучването, посочва той.

По думите на Ганев има 800 000 свободни гласа за взимане, но в момента не се вижда някой на терена, който “да загрява”.

“Вариантът с Радев, ако той иска да направи нова партия – той трябва да подаде оставка. Вариантът да легитимира група от хора, някаква нова политическа формация, не мисля, че може да се получи”, коментира Ганев.

Вакуум в политиката няма. Въпросът е кога и от кого, добави той.

https://blitz.bg