Година след началото на войната: Близо 47 хиляди украинци са преминали през община Балчик

0
250

876 са украинските граждани, отседнали в места за настаняване, показват данните за месец януари от туристическия регистър в община Балчик. Те са реализирали близо 25 хиляди нощувки, което е и най-високият брой в регистъра, тъй като става въпрос за хора, бягащи войната в Украйна.

Картината на пребиваващите през 2022-ра също е белязана от военните действия. Водещите традиционно български и румънски гости са изместени от украинските граждани, които са осъществили над 40 процента (812 178 нощувки) от почти два милиона отсядания. Общо намерилите убежище тук за годината на войната са близо 47 хиляди души (13,4% от общия брой туристи) със среден престой над 17 дни при среден общо за регистрираните гости 5,7 дни.

Регистрираните лица с временна закрила у нас са над 150 хиляди, като в страната са около 50 хиляди души – хора, които са се установили и адаптирали към условията в нашата страна, в бази за настаняване са над 11 хиляди.

От началото на седмицата тече пререгистрация за удължаване на временната закрила с година. Само за седмица над 10 000 са украинските граждани с удължена временна закрила в България, съобщава Държавната агенция за бежанците при Министерски съвет. Издаването на новите регистрационни карти за бягащите от войната в Украйна се извършва в областните дирекции на Министерството на вътрешните работи и в Регистрационно-приемателните центрове на Държавната агенция за бежанците при Министерския съвет. Старите регистрационни карти важат до 31 март 2023 г. В този период украинците трябва да подадат заявление за подновяване на регистрационната карта с актуален адрес на пребиваване.  На правителствения портал https://ukraine.gov.bg/bg/  може да се следи актуална информация за това, както и  данни за броя лица от Украйна, които  остават на територията на  страната.

Албена Иванова – кореспондент на Радио Варна в Балчик