Гл. комисар Николай Николов: Няма никакво повишаване на радиационния фонд в България заради пожара край “АЕЦ “Чернобил”

0
934

Директорът на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ главен комисар Николай Николов и проф. Христомир Брънзов дадоха извънреден брифинг в Министерски съвет.

На него те коментираха слуховете в социалните мрежи, че пожарът край АЕЦ “Чернобил” е повишил радиационния фонд в България. “Причината за този брифинг е, че в социалните мрежи се появиха много слухове, че пожарът в Украйна може да заплаши здравето на всички българи.

“Този пожар е погасен. Искам да кажа, че получих много обаждания по тази тема и това е причината да помоля премиера да дадем този брифинг. Радиационният фонд е напълно в нормата и няма никакво повишение. Всеки ден наблюдаваме радиационната обстановка и тя категорично е в нормата”, заяви главен комисар Николай Николов. “Няма никаква опасност към момента”, категоричен бе той.

“Още когато възникна пожарът на 5 април, от НИМХ сме задействали всички системи и те показват, че няма никакви промени в радиационния фонд. Това важи за всеки един ден оттогава до днес”, заяви от своя страна проф. Брънзов.

“В момента няма никаква опасност за България, дори и теоритична. Ще бъдете известявани периодично за радиационния фонд в България, защото в момента няма нужда от внасяне на допълнително напрежение сред българите”, добави от своя страна ген. Венцислав Мутафчийски, който също взе участие в брифинфга.

https://novini.bg/