Гергьовден в Етнографска къща – Балчик

0
378
Заповядайте в Етнографска къща – Балчик на 5 май /петък/ от 12.00ч., Гергьовден ще празнуваме заедно с децата от ДГ „Знаме на мира“- група „Таралежчета“ и група „Морски звездички“.
На Св. Георги – повелител на пролетната влага и плодородието, покровител на овчарите и стадата, е посветен най – големият пролетен празник – Гергьовден. В навечерието му започват обреди, свързани с отглеждането на стадата, отделя се и животното, което ще бъде дадено за курбан. Докато навестяват нивите си, стопаните молят свети Георги да измоли от Бог добра реколта и благодатен дъжд, защото се вярва, че ако на Гергьовден вали – всяка дъждовна капка е равна на жълтица.
В деня преди празника се приготвят и обредните гергьовски хлябове. Съдовете, с които се носи вода и месачката са украсени със зеленина, вързана с червен конец. Водата, с която се замесва тестото, е „мълчана“, донесена в мълчание от чешмата или кладенеца – или „цветна“, т.е. в нея са били натопени билки.
Рано сутринта на празника хората украсяват домовете си със свежи зелени растения, правят венци, с които закичват децата и животните.
Момите надпяват пръстени, за да научат за кого ще се омъжат. Първото боядисано червено яйце на Велики четвъртък се заравя в нивата, за да е плодовита. Хората се люлеят на люлки и се теглят на кантари, за да са здрави и жизнени през годината, а празничната трапеза с агнешко месо и веселието е задължително.