Наш дълг е да поменем жертвите на безбожния комунистически режим. Тези думи изрече отец Велико, докато отслужваше панихида в памет на загиналите от престъпния режим добричлии. Събитето бе организирано от структурите на ГЕРБ, СДС и БЗНС и се състоя пред Кръст-паметника в Добрич, който е вдигнат на мястото, където на 8 март 1945 г. са екзекутирани 18 добричлии, обявени за врагове на народа от скалъпения Народен съд. Като изреди имената на убитите, отец Велико призова да се помолим никога повече да няма такова братоубийство в нашата родина.

Кръст-паметникът беше открит от президента Жельо Желев през 1993-та година припомни  д-р Златко Златев, който говори пред присъстващите от името на СДС. Паметната плоча не изглежда добре днес, редно е местната власт да се погрижи да бъде освежена, констатира д-р Златев и предложи на това място децата да провеждат уроци по родинознание. След това призова присъстващите да сведат глави в минута мълчание.

От името на партийните организации на ГЕРБ в град Добрич и община Добричка на лобното място на жертвите на терора бяха поставени венци.

Събитието беше уважено от депутата от ГЕРБ Даниела Димитрова, съдействала за панихидата, от двамата заместник областни управители Красимир Николов и Живко Желязков, от председателя на ГЕРБ -Добричка Марин Хаджийски, както и от председателя на местното БЗНС Светослав Гочев. Десетки добричлии дойдоха на поклонението и положиха цветя пред паметника. Сред присъстващите бе и Огнян Тасов, председател на Българския национален фронт в Чикаго, организация на българската политическа емиграция. Има четирима души от моето семейство, които са репресирани, съдени и пращани в концлагери, обясни Тасов.

ГЕРБ-ДОБРИЧ