ГЕРБ/СДС/-ДОБРИЧ ПОИСКАХА ПОВТОРНО БРОЕНЕ НА БЮЛЕТИНИТЕ /В РОМСКАТА МАХАЛА/ ЗА ИЗБОРА НА КМЕТ В ДОБРИЧ

0
191

Красимир Николов, кандидат за кмет на Добрич от коалиция „ГЕРБ-СДС”, е внесъл жалба в Административния съд срещу решението на Общинската избирателна комисия, с което тя обявява след балотажа на 5 ноември за избран за кмет на община град Добрич Йордан Йорданов.

 

Жалбата е внесена миналия петък с искане за повторно броене на бюлетинате в над десет секции, в по-голямата си част в район „Иглика” /основно ромската махала/. Йордан Йорданов беше първи на балотажа на 5 ноември, като спечели изборите с 50,72% или 9071 гласа. За кандидата на „ГЕРБ-СДС” гласуваха 45,04% или 8055 гласа. Делото в Административния съд е насрочено за петък, 17 ноември.

“Обжалвам съм, смятам, че има някакви нередности, съдът ще се произнесе дали жалбата е основателна”, каза Красимир Николов.

Основание за съмнение дават, според жалбата, както видеонаблюдението, което не се прави по правилата – членове на секционните избирателни комиси при броенето стоят с гръб към камерата, така и протоколите, които са много драскани.

На първото заседание на Общинския съвет в Добрич Красимир Николов бе избран за председател на местния парламент от 41 съветници.

Миналата седмица коалиция „Граждани за общината” обжалва в Административния съд в Добрич решение на Общинската избирателна комисия за избор на общински съветници, отново с мотиви за много поправки в протоколите.След като в съдебно заседание бяха ръчно броени бюлетините от 4 секции, от коалицията оттелиха жалбата си.

„Има, по смисъла на Изборния кодекс, допустими грешки в протоколите на секционните комисии, тъй като те не се отразяват на изборния резултат.Поправките на първа страница на протокола касаят имената на членовете на секционната избирателна комисия, както и броя на получените бюлетини. На първия тур имаше много повече грешки в протоколите и много често объркването идваше при сумирането на двата вида избор – за кмет и общински съветници, които се провеждаха, или при грешки при пренасянето на данните от черновата на протокола в беловата. Там, където сме установили грешки по кандидатските листи, се свиква съответната секционна избирателна комисия по решение на Общинската избирателна комисия и бюлетините се броят отново, след като чувалите се отворят.

Общинската избирателна комисия няма нищо против да се отворят чувалите и да се броят отново бюлетините, тъй като след изборите чувалите се съхраняват в общината. Не всички протоколи са надраскани, има секционни комисии, които си свършиха прекрасно работата”, каза още председателят на Общинската избирателна комисия Цонка Велкова.

БТА