Георги Събев: Случаят със задържаните български риболовни кораби е прецедент

0
270

Случаят със задържаните български риболовни кораби е прецедент, заяви пред журналисти в Добрич служебният зам.-министър на земеделието Георги Събев, предаде репортер на “Фокус”. Задържани са плавателни съдове и е иззет рибен ресурс без да има документ, доказващ правното основание за подобни действия, коментира Събев. Вчера той е провел лично среща с българските рибари, пряко засегнати от “необичайната ситуация”, както я определи самият той.  Задържането е извън териториалните води на Румъния, задържането е във водите на Общността.

“Търси се решение за ситуацията, но имаме и прецедент. Български кораби са задържани, иззет е рибен ресурс. Ние не знаем на какво правно основание стъпват румънските власти, което буди сериозни притеснения у нас като държава”, коментира зам-министърът. По този повод по-късно днес в Министерство на земеделието организират координационна среща, заедно с Министерство на външните работи, с ИАРА  и с рибари. Посланикът на България в Румъния също ще се включи в срещата.

Ще се обсъдят бъдещи координирани действия, защото както отбеляза зам.-министърът страната ни има негативен опит в подобна ситуация от 2011 г. Тогава български риболовен кораб на калкан е бил задържан от румънските власти. “Да, справедливостта възтържествува, но това отне близо 10 години. Решението на Съда за правата на човека в Страсбург беше публикувано на 6 март тази година, което потвърди незаконосъобразността на задържането тогава”, припомни Георги Събев.

По думите му, желанието е подобен сценарий да бъде избегнат на всяка цена: “Защото тук иде реч за принципен въпрос, няма значение колко са засегнатите риболовни семейства. Правото на риболов в общностни води е право на всички български риболовни кораби. И ние като държава ще направим всичко възможно то да бъде защитено в най-кратки срокове”, добави Георги Събев.

bnr.bg