Георги Събев: Необходимо е кардинално решение на проблема с натиска от вноса от Украйна

0
283

Необходимо е кардинално решение на проблема с натиска от вноса от Украйна. Това заяви пред журналисти в Добрич служебният зам.-министър на земеделието Георги Събев, предаде репортер на “Фокус”. В понеделник миналата седмицата зам.-министърът е провел работна среща с комисаря по земеделие Януш Войчеховски в Брюксел. Пред него е заявено, че предвидената сума за България в размер на 16,75 млн. евро, която може да бъде предоставена, няма да е достатъчна за покриване на разходите, които българските земеделски производители трупат вследствие на натиска от вноса на Украйна.

 

“Имам уверението от нашите колеги и партньори от Румъния, че също ще настояват за увеличаване на този финансов ресурс, защото те също го намират за недостатъчен. Надявам се, че ЕК ще се вслуша в нашия призив, защото нашите страни, включително и Полша, също така Чехия, Унгария и Словакия, всъщност ние сме най-големите потърпевши от този безмитен внос на украински продукти. Специално за България вносът на слънчоглед представлява сериозен проблем, за другите страни – вносът на царевица и пшеница. Разбира се, и при нас има по-голям внос на пшеница, но при слънчогледа ситуацията е несравнима. Само за една година ръстът е от над 20 пъти – 37 хил. тона, внесени от Украйна през 2021 г. до над 830 хил. тона през 2022 г. Това е безпрецедентна ситуация за нашата страна и ние вярваме, че трябва да се направи повече, тъй като България и другите пряко граничещи държави плащат цената за така наречените коридори на солидарност. За съжаление констатираме, че те не функционират точно като коридори на солидарност за износ към най-нуждаещите се от третите страни”,  коментира Георги Събев.

Той допълни, че страната ни е солидарна с украинските производители. Европейските страни са подкрепили с този инструмент борбата с глада в световен мащаб, “но за съжаление констатираме, че тези коридори не функционират като такива, на солидарността, а са канали за внос в рамките на ЕС в безпрецедентно кратки срокове”, поясни Георги Събев.

Всичко това стана повод за протестни действия, съгласи се зам.-министърът. Той посочи, че ведомството е в контакт с българските зърнопроизводители. “Аз смятам, че тези протестни действия не са незаконни като такива. Подкрепям българските зърнопроизводители в протеста им. Вярвам, че трябва да се дава видимост на този проблем, защото зърнопроизводството у нас има и социален аспект. Свързан е с изплащане на ренти. Изпитвайки затруднения с високи производствени разходи, има опасност зърнопроизводителите да не са в състояние да изплатят очакваните ренти”, посочи Герги Събев и добави, че вносът от Украйна упражнява на практика натиск не само върху един сектор в социални ни живот.

https://www.focus-news.net/