ГЕН. МУТАФЧИЙСКИ: Имаме няколко категории хора, които са под карантина

0
823

“Имаме няколко категории, които са под карантина”, обясни ген. Мутафчийски:

Първа категория карантина: Първите са всички, които отговарят на епидемичния профил на заразени лица с коронавирус – това са пътуващите хора в чужбина – при тях няма доказана инфекция, но са под задължителна карантина заради вероятността от развиване на заболяването.  Ако развият инфекции, се обаждат на личния лекар.

Втора категория карантина: Установени с коронавирус инфекции и с леки оплаквания лица, които не се нуждаят от болнично лечение. Те са в домашна изолация и на домашно лечение. Тези пациенти са много интересни, защото при тях не е хипотетично нищо. Те са доказани. При тях ситуацията с 14 дни не е вярна обаче. Според изследванията, които са направени досега, средният период, в който се изчиства вирусът, е около 20 дни, но има и случаи до 37 дни. Хората не трябва само 2 седмици да са си вкъщи, а минимум 21 – и после да се види чрез проба дали вече са здрави.

Трета категория карантина: Това са лица със средно тежка клинична картина към тежка. Засега може да приемаме в лечебни заведения тези със средно тежка картина. Дано не стигаме до там да може да приемаме само тези с тежка.  В момента има две лица, които са средно тежки и с малко над средно тежка клинична картина.

Според Мутафчийски ски курортите се оформят като една много интересна дестинация за разпространение на коронавирус. “Според нашите експерти това е свързано с преохлаждането на носоглътката и тогава тя става много по-податлива за вируси”, каза той.

Генералът коментира и семейството на починалите двама българи с коронавирус, които бяха вдигали банкет преди да бъдат хоспитализирани: “Масовото заразяване на онази фамилия е заради престъпната небрежност. Как ще им узрее сега в главата, че трябва да стоят поне 21 дни вкъщи, не знам. Надявам се, законът да ги стресне”, призна той.

https://blitz.bg

Можете да следите случаите на коронавирус в България на сайта на Военномедицинска академияна сайта на Министерството на здравеопазването и за света на инфографиките на Световната здравна организация и на Университет “Джон Хопкинс”.