София. Имаме 6 нови случая на коронавирус, което прави общо 37. Това каза ген.-майор Венцислав Мутафчийски, председател на Националния оперативен щаб за коронавируса, по време на брифинг във ВМА, предаде репортер на Агенция “Фокус”.

“Потвърдените случаи към тази сутрин бяха 31. Имаме един починал в 10.30 тази сутрин. Това е съпругът на първата починала”, каза Мутафчийски.

“Към днешния ден изследвани са 157 проби в София, във Варна – 9, Стара Загора – 17. Във Варна и Стара Загора всичките проби са отрицателни. Във ВМА са потъвредени 5 като положителни и една проба в Националната лаборатория, но там се очакват потвържедение на още 9 проби. Имаме 6 нови случая”, каза още Мутафчийски.
По думите му двама от тях са роднини на вече приети пациенти във ВМА, а други изникват съвсем неочаквано за тях.

“Понеже знам, че ще ме питате кой къде лежи, във ВМА има 9 пациента, които са с коронавирус инфекция, с оплаквания и от средно-тежко състояние нагоре, в “Пирогов” двамата починали, но знаете, че късно снощи се потвърди един случай от болницата “Св. Наум” и е прехвърлен в “Пирогов”. Пет са в Белодробната болница, които утре ако им се докаже първа отрицателна проба, ще бъдат въдворени в домашна карантира. Въдворени, защото ако я нарушат, знаете какво е наказанието според Наказателния кодекс – до пет години затвор и от 10 до 50 хил. лв. глоба. Винаги сме казвали, че тези пациенти нямат клинични оплаквания. Трима са в Плевен. Сутринта ви съобщих един пациент, който е нов от предишния ден, така че стават трима и двама в Габрово. Това е към настоящия момент”, каза още Мутафчийски.

Той уточни, че в света са 149 хил. случая.

http://www.focus-news.net