Ген.-майор Венцислав Мутафчийски, ВМА: Възрастната пациентка, която беше настанена в УМБАЛСМ „Пирогов“ с коронавирус, почина тази сутрин

0
940

София. Възрастната пациентка, която беше настанена в УМБАЛСМ „Пирогов“ с коронавирус, почина тази сутрин. Това каза председателят на Националния оперативен щаб срещу коронавируса ген.-майор Венцислав Мутафчийски по време на редовния брифинг във ВМА в 8.00 часа, предаде репортер на Агенция „Фокус“.

„13 са вече новите потвърдени случаи на COVID-19 у нас за изминалото денонощие. Общо потвърдените случаи в България към момента са 94. Възрастната пациентка, която беше настанена в УМБАЛСМ „Пирогов“ с инсулт, почина тази сутрин. Тя беше на 80 години след тежък инсулт. С този случай починалите вече са трима“, посочи Мутафчийски.

„Разшириха се и областите с коронавирус в страната. 332 проби са изследвани вчера. Те са от областите Смолян, Велико Търново, Перник и Бургас. В Бургас случаят е свързан с Банско. Това е жена на 39 години, която е била готвач в едно от заведенията в Банско. Прибрала се е преди седмица и има 25 контактни лица. Тя е в бургаската болница със симоптоматика“, добави той.

„В Скопие двама граждани на Северна Макердония след почивка в Банско са установени като положителни.
В София има 11 настанени във ВМА и трима във „Пирогов“, от които единият е интубиран с дихателна недостатъчност. Той не е потвърден, но е съмнителен за коронавирус. Един пациент има в „Софиамед“, един в „Александровка“ и един в МВР болница“, каза още той.

„Сутринта обсъдихме въпроса за избягало лице от болница в София с главния секретар на МВР. Лицето е намерено в безпомощно състояние с алкохолно опиянение. Закаран е в УМБАЛСМ „Пирогов“. Там е взета проба, но преди да изчака резултата, пациентът е избягал. Издирен е и е намерен на Централна гара. Върнат е в „Пирогов“ и днес се очаква резултатът. Тестван е с бърз тест, който е бил положителен“, посочи Мутафчийски.

По думите му има голям ръст на заболелите и вече има 15 хил. нови случаи за заболяването, като вече 220 хил. са случаите на коронавирус.

„Има един лекар от Велико Търново, който е заразен, но той няма връзка с лежащи в болницата пациенти. Хората трябва да спазват задължително карантината. Високата смъртност в Италия например най-вероятно е свързана с застаряващото население в Европа. Изключение е при един млад пациент, но той е в левкемия. У нас всички починали са възрастни хора и с придружаващи заболявания.
Интубираният е само един в България. От хоспитализираните от тези 94 случая повечето са с двустранна бронхопневмония. При случая в „Пирогов“ още преди 4 дни сигнализирах, че има признаци на влошаване и това доведе до фаталния край“, допълни той.

http://focus-news.net

Можете да следите случаите на коронавирус в България на сайта на Военномедицинска академияна сайта на Министерството на здравеопазването и за света на инфографиките на Световната здравна организация и на Университет “Джон Хопкинс”.