Ген. Венцислав Мутафчийски с последни данни: 19 нови заразени, общо 541

0
831

Има нов смъртен случай – 75-годишен мъж от Пещера

Ген. Венцислав Мутафчийски с последни данни: 19 нови заразени, общо 541 (ВИДЕО)
489 | 6 апр. 2020 | 08:00

Председателят на Националния оперативен щаб има спешна среща с премиера Борисов

541 вече са заразените с коронавирус в страната, от които 19 са новите случаи за изминалото денонощие. Има нов смъртен случай – 75-годишен мъж от Пещера.

Ген. Венцислав Мутафчийски, председател на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса, изнесе последни данни за заболеваемостта.

Още в началото на редовния брифинг генералът каза, че веднага след това има среща с премиера Бойко Борисов.

„За денонощието имаме двама починали плюс един, който е обявен преди минути – 72-годишен мъж от Пещера с множество придружаващи заболявания, който е бил интубиран през последните дни. Другите две са жени на 60 и 75 години от УМБАЛСМ „Пирогов“, които също имат множество придружаващи заболявания“, посочи Мутафчийски. По думите му общо за страната починалите вече са 21 души, което е 3,7% от общия брой регистрирани случаи. „Средната възраст на починалите е 65 години. Лежащите в болница са 210, от които 22 са в интензивно отделение“, добави той.

“През изминалото денонощие са изследвани 252 души. Няма нови области със регистрирани заразени“, добави той.

Проф. Мутафчийски посочи, че от новите заразени 15 души са в София. Най-младият заразен е дете на 1 година, а най-възрастният е на 86 години. По думите му от заразените с коронавирус медицинският персонал е вече 30 души. Става дума за 17 лекари, 8 медицински сестри и 5 други.

Целият помощен персонал на Народното събрание е дал отрицателни проби за COVID-19.

Ген. Мутафчийски посочи, че забочва работа лабораторията в Пловдив, но това не е достатъчно, за да се повиши рязко броят на изследваните. Трябва да има и достатъчно брой тестове.

“Снабдяването става както при предпазните средства. Намесата на правителството за това е решаваща. Очакваме доставка на 70 000 броя тестове, отделно и 600 хиляди PCR теста от ЕС. Във ВМА и Националната лаборатория има налични 11 400 теста в запас заедно с китовете за екстракция на РНК”, посочи той.

Средната възраст на заразените у нас вече е 51,5 г. при 541 доказано болни, каза ген. Мутафчийски. Според него средната възраст на починалите в България е 65 години. Настанените в болница са 210 души, а 22 са в интензивни отделения.

http://epicenter.bg