Генерал Явор Матеев почете паметта на загиналите в Добричката епопея

0
306

Командирът на Съвместното командване на специалните операции генерал-майор Явор Матеев за поредна година отдаде почит на загиналите в Добричката епопея 5-7 септември 1916 г.

“Горд съм да съм тук и като висш български офицер и поради личната ми връзка с град Добрич и Добричката епопея, нещо, което е предопределило живота и развитието на моето семейство и с което не може да не се гордеем”, заяви генерал-майор Матеев.

Пред медиите той разказа, че е пряко свързан със събитията, тъй като неговият прадядо е сред загиналите войници за отбраната на страната и допълни, че тленните му останки са положени във Военно гробище музей – Добрич.

За прадядо си ген.-майор Матеев разказа, че е бил част от 35-и Врачански полк, който прави много бърз преход, за да стигне до село Геленджик (дн. Победа), където пресреща настъпващата руска конница и отблъскват първата вълна. Прадядо му е сред първите линии. Той пада ранен и е откаран в болница, където умира от раните си.

Голяма част от загиналите войници са погребани по могилите, на мястото на смъртта им. Само починалите от раните си в полевата болница са погребани в гробищния парк и затова ние днес знаем техните гробове, каза още ген. Матеев. „Това са български герои, защитили границите на Санстефанска България. Ако не са били тези войни и войници да се борят за освобождението и обединението на България, на изконни български земи, ние днес нямаше да имаме възможност да отбелязваме тези годишнини и да се радваме на тази България, в тези граници“, допълни още той.

Генералът изказа и радостта си от това, че на поклонението присъстваха млади хора. “Надявам се, че тези неща ще се помнят и предават на поколенията”, завърши генерал -майор Матеев.

Той направи предложение – празникът на град Добрич да бъде на 7 септември, тъй като това е паметна дата, свързана с две важни събития от историята на Южна Добруджа и Добрич.

Според него тази дата е предопределена да бъде празник на Добрич, защото българските войски влизат в Добрич на 25 септември, но това става благодарение на подписания по-рано Крайовски договор.

БТА

Снимка: Павлина Живкова