Галъп: Румен Радев води пред Борисов с 20%

0
960

Няма съществена промяна в отношението на българите към политиката преди и след извънредното положение. Това показва проучване на „Галъп интернешънъл”, проведено между 4 и 12 юни сред 809 души, предаде news.bg.

Доверие към президента Румен Радев в началото на юни декларират 50% от българите, докато 31% са на противоположна позиция, а 17% се колебаят.

30% заявяват доверие на Бойко Борисов срещу 57%, които изпитват недоверие и 12% колебаещи се.

От социологическата агенция посочват, че през март се е усетило повишено доверие спрямо всички институции заради заплахата от коронавирус. По-късно в хода на извънредното положение обществото е проектирало високите изисквания към оперативната въпроси власт, а именно правителство, щаб и т.н.

Проучването показва, че темата с коронавируса се мисли от българите по-скоро като паралелен сюжет и засега няма сериозно разместване на политическите пластове.

В началото на юни парламентът има доверие от 23% и недоверие 67%, а правителството – 30% доверие срещу 60% недоверие. От своя страна институцията на президентството получава 52% доверие и 33% недоверие.

В края на май 66% от анкетираните заявяват недоверие в председателя на Народното събрание Цвета Караянчева, докато едва 16% заявяват доверие. 13% се колебаят, а 5% все още не са запознати с нея. От „Галъп” поясняват, че доверието в председателя на парламента се измерва на всеки два месеца, така че последните данни са от края на май и няма как да отразят евентуално влияние на спрягането на името на Караянчева по повод записи. От данните за Цвета Караянчева личи обичайната тенденция за български политик – с ръста на разпознаваемостта по-бързо в годините да расте и недоверието.

От „Галъп” посочват, че доверието в президента остава високо на фона на обичайното у нас отношение към политици.

От своя страна премиерът е получил шанс да излезе с малко по-укрепнало общополитическо доверие след извънредните мерки – след няколко по-тежки месеци, в които доверието към него беше останало трайно под 30%.

Белезите на известно укрепване на доверието в правителството се проявяват и в покачване на доверието в почти всички членове на кабинета в сравнение с края на зимата. В момента немалка част от тях сега се ползват с доверие в диапазона около 20%.

https://lupa.bg

 

  1. ДОБРУДЖАНЦИ
  2. НДТ – НОВА ДОБРУДЖАНСКА ТРИБУНА – NDT NEWS
  3. ДОБРИЧ: ВЧЕРА-ДНЕС-УТРЕ
  4. ВИЖДАМ ТЕ КАТ – БЪЛГАРИЯ
  5. МУЗИКА ЗА ДУШАТА – ВАШИТЕ ЛЮБИМИ ПЕСНИ И МЕЛОДИИ
  6. КОТКИТЕ НА ДОБРИЧ
  7. БЪЛГАРИТЕ
  8. ОБЩИНА ГРАД ТЕРВЕЛ
  9. ОБЩИНИ ШАБЛА И КРУШАРИ
  10. РИБОЛОВ
  11. ГЮВЕЧ
  12. БЪЛГАРИЯ-ТУРЦИЯ BULGARIA-TURCIA
  13. България – Китай 中国保加利
  14. ВСИЧКО НАКУП В PINTEREST
  15. ЯБЪЛКИТЕ НА РАЗДОРА: жени – пари – власт